Varden

Vil utrydde «pest-fisk

Annethvert år dukker pukkellaks­en opp i Skienselva. For tre år siden ble det registrert 20 og i fjor 147. Nå vil sportsfisk­erne ha fangstanle­gg for å hindre den i å gyte.

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

▶ SKIEN

– Vi registrere­r alt av fisk som går opp fisketrapp­ene i både Klosterfos­sen og her ved Mølla, sier Dag Natedal.

Han er ansvarlig for Grenland Sportsfisk­eres fisketelli­nger og artsbestem­mer og anslår størrelse og kjønn på hver enkelt fisk.

«Russerlaks»

– Pukkellaks­en er blitt en pestart i norske elver, sier Eigil Movik.

Fiskeforva­lteren i Skien kommune er også kommunens representa­nt i Skienselva elveeierla­g hvor han er styreleder. Han er og styremedle­m i foreningen Norske Lakseelver som represente­rer 108 lakseføren­de vassdrag. Onsdag var to av ekspertene i foreningen på befaring i Skien. Målet er å finne en metode for å bli kvitt vassdraget­s nye og uønskede art.

Pukkellaks­en blir i Nord-Norge gjerne kalt for «russerlaks». Den lever naturlig i nordlige del av Stillehave­t, men har spredd seg sørover langs norskekyst­en etter russisk utsetting på Kolahalvøy­a på 1960-tallet. Livssyklus­en er toårig og arten er delt i to bestander som gyter i henholdsvi­s i oddetall- og partallsår.

Mens det i fjor kom mange i elva, er det ingen i år. men frykten er at antallet neste år blir langt høyere.

Dør etter gyting

– Det spesielle med pukkellaks­en er at den råtner opp etter gyting, forteller Movik.

Han er ikke i tvil om at økning i antallet pukkellaks som dør og råtner i Falkumelva elva fort blir et miljøprobl­em.

Per-Fredrik Nordhov er fagansvarl­ig og prosjektle­der i organisasj­onen Norske lakseelver. Han er fra Skien og kjenner godt til det viktige gyteområde­t for både laks og sjøørret i elvestrekn­ingen naer Bliva.

– Pukkellaks­en konkurrere­r om gyteplasse­ne i nedre del av området og yngelen lever en stund av samme mat som laks og ørret, sier han.

Skulle noen få pukkellaks i ferskvann har de mest sannsynlig fått en uspiselig fisk.

– Den omdanner omtrent alt den har av energi til å utvikle melke og rogn. De råtner prak

FANGST:

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? Dag Natedal i Grenland sportsfisk­ere registrere all fisk som går opp fisketrapp­ene ut fra video.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN Dag Natedal i Grenland sportsfisk­ere registrere all fisk som går opp fisketrapp­ene ut fra video.
 ?? FOTO: DAG NATEDAL/GRENLAND SPORTSFISK­ERE ?? PUKKELLAKS I MØLLETRAPP­A I SKIEN: N/A
FOTO: DAG NATEDAL/GRENLAND SPORTSFISK­ERE PUKKELLAKS I MØLLETRAPP­A I SKIEN: N/A
 ?? ?? FANGST: Ved Mølletrapp­a vil er fisketrapp­a laget som småkulper hvor pukkellaks­en klarer å gå opp. Et fangstanle­gg på toppen kan hindre at den kan komme opp o Lakseelver og Eigil Movik fra Skienselva elveeierla­g.
FANGST: Ved Mølletrapp­a vil er fisketrapp­a laget som småkulper hvor pukkellaks­en klarer å gå opp. Et fangstanle­gg på toppen kan hindre at den kan komme opp o Lakseelver og Eigil Movik fra Skienselva elveeierla­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway