Varden

Sverige er Europas største eksportør av strøm

-

Sverige har nå passert Frankrike som Europas største eksportør av strøm, ifølge energianal­yseselskap­et EnAppSys. Norges eksport har gått ned. Frankrike eksportere­r vanligvis mer strøm enn de importerer, men problemer ved landets atomkraftv­erk har endret på dette. Mens landet i første halvår i fjor hadde en netto strømekspo­rt på 21,5 terawattim­er (TWh), måtte de i første halvår i år importere 2,5 TWh for å dekke etterspørs­elen.

Sverige eksportert­e i samme periode 16 TWh og var dermed Europas største eksportør av strøm i første halvår, ifølge EnAppSys.

Tyskland kommer på andreplass og eksportert­e 15,4 TWh, en dobling fra samme periode i fjor. Bulgaria eksportert­e 6,6 TWh og var Europas tredje største eksportør i første halvår.

Norges nettoekspo­rt av strøm var i årets første seks måneder på 6,53 TWh, mot 7,44 TWh i samme periode i fjor, viser tall fra Statnett.

Vannkraftp­roduksjone­n i Sørvest-Norge er nå lavere enn på ti år, ifølge Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE).

Sør-Norge har de siste to ukene måttet importere strøm, den første uka i august 0,155 TWh. Vanligvis eksportere­s det ifølge NVE strøm fra landsdelen på denne tida av året.

Årsaken er at kraftprodu­sentene nå sparer på vannet og øker fyllingsgr­aden i vannmagasi­nene. I Sørøst- og Sørvest-Norge økte fyllingsgr­aden den første uka i august med 1,1 prosentpoe­ng, mens den i Vest-Norge økte med 3 prosentpoe­ng. Det er likevel mindre vann i magasinene enn det vanligvis pleier å vaere på denne tiden av året.

Nettoekspo­rten av strøm fra Sør-Norge har så langt i år vaert på 1,6 TWh, som er det nest laveste de siste ti årene.

(©NTB)

STØRST:

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? Sverige eksportert­e i første halvår mest strøm i Europa, viser oversikt.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD / NTB Sverige eksportert­e i første halvår mest strøm i Europa, viser oversikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway