Varden

Vender hjem med stunt-teater

Fire unge skuespille­re skriver, øver og fremfører et teaterstyk­ke i løpet av en kort uke. – Vi risikerer å måtte sette opp to forestilli­nger om vi ikke blir enige.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Ved starten av denne uka ble de presentert for en impuls, som danner grunnlaget for lørdagens teaterfore­stilling.

– Det er for å sikre at vi ikke planlegger noe før vi møtes, som igjen gjør at det bli mange lange og hektiske dager i teatersale­n denne uken, sier Sander Jordbakke.

Sammen med Johannes Nikolai Aas, Mathias Hansen og Erin Ask Sele er han klar med tredje utgave av Kortreist teater, for første gang uten alle tenkelige koronarest­riksjoner.

Skaper aktivitet

Porsgrunns­publikumme­t fikk møte Sander tidligere i sommer, som en mindre sympatisk Hydro-ingeniør i den store Herøya-forestilli­ngen til Grenland friteater.

Barnefamil­ier som har vaert i Kristiansa­nd de siste årene har trolig møtt Johannes Nikolai Aas som bakermeste­r Harepus eller Mikkel Rev i Dyreparken.

– Det er viktig å fylle på cv-en denne perioden. Det har jo vaert ekstra utfordrend­e i en periode med pandemi. På den andre siden har vi vaert heldige som har kunnet studere denne perioden, sier Aas.

Han har en bachelorgr­ad fra Musikkteat­erhøyskole­n i Oslo, og valgte å ta en master i opera på Kunsthøgsk­olen i Oslo.

– Jeg tror foreldrene mine syntes det var godt at jeg jobber mot noe håndfast som en bachelorgr­ad, sier Mathias Hansen, som sammen med Erin Ask Sele nå studerer ved Teaterhøgs­kolen i Nord etter to år ved Bårdar Akademiet.

Ingen plan b

– Jeg skrev en oppgave på Bårdar, der jeg stilte spørsmålet om hva som må til for å få suksess, forteller Erin.

Svaret fra suksessrik­e skuespille­re var kanskje ikke så overrasken­de: Hardt arbeid. Også er det absolutt fordeler med en bachelorgr­ad i skuespill

– Det er mange som ønsker å bli skuespille­re og mange som tar utdanning. Derfor er vi avhengig av å lage våre egne arbeidspla­sser. Det har selvfølgel­ig vaert krevende under pandemien, sier Johannes.

– Men går du denne veien, må du virkelig ville det. Har du en plan B, blir ofte plan A plan B., følger Erin opp.

Flott samling

Lørdag blir det premiere på den nylaga forestilli­ngen, som fremdeles ikke var laget da vi møtte de unge «kortreiste» skuespille­rne.

– Det blir spennende om vi klarer å samle oss om et stykke. I motsetning til de to første forestilli­ngene er vi i år fire. Da vi var tre ble det alltid et flertall mot eller for en ide, nå risikerer vi å måtte lage to forestilli­nger, ler Mathias.

Ved siden av å skape en intens «treningsle­ir» i Porsgrunn hver sommer, er de også på vei til å bygge opp et repertoar de kan ta med seg ut i landet et senere tidspunkt.

– Vi er veldig heldige som får lov å jobbe her ved Grenland friteater, både i teatersale­n og mulighet for å låne kostymer og rekvisitte­r. Det gir oss en fantastisk mulighet, som vi ikke hadde klart om vi måtte leie oss inn ett eller annet sted.

Nå venter premièrene­rver på toppen av søvnmangel lørdag.

– I fjor fikk vi ikke spille for flere enn ti om gangen. Nå håper jeg vi får spille for en full sal her ved Friteatere­t, sier Sander.

 ?? ?? HEKTISKE DAGER: I løpet av en intens uke på Grenland friteater, skal (bak fra venstre) Mathias Hansen , Sander Jordbakke, Erin Ask Sele og Johannes Nikolai Aas lage og fremføre et helt nytt teaterstyk­ke.
HEKTISKE DAGER: I løpet av en intens uke på Grenland friteater, skal (bak fra venstre) Mathias Hansen , Sander Jordbakke, Erin Ask Sele og Johannes Nikolai Aas lage og fremføre et helt nytt teaterstyk­ke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway