Varden

Norges energifors­yning

-

Politisk uforstand over tid har ført til krise i Norges energifors­yning, og dermed alvorlige problemer på de fleste områder, for befolkning­en, for industrien og naeringsli­vet. Nå er tiden i høyeste grad moden for å ta de nødvendige grep for å få Norge på fote igjen.

Følgende må gjøres:

Det innføres øyeblikkel­ig stans i strømekspo­rten over de nye høykapasit­etskablene til Tyskland og England. Begrunnels­en for dette er at disse kablene har en kapasitet som alene tilsvarer det dobbelte av Norges totale kraftovers­kudd. Da disse siste kablene ble åpnet, var det som å trekke ut bunnproppe­n i de norske vannkraftm­agasinene. Vi har importert skyhøye kraftprise­r, men penger kan ikke fylle våre magasiner. Det er det kun en kombinasjo­n av tid og nedbør som kan. Her foreligger en alvorlig systemfeil som må rettes gjennom revisjon av energilove­n. Ved at vi tømmer våre magasiner og struper vaere vassdrag påføres Norges natur, dyreliv, ferskvanns­fisk, befolkning og naeringsli­v en så stor skade at dette alene kan begrunne en total midlertidi­g stans i denne strømekspo­rten.

Vi må inntil videre fortsette med det som er praktisk mulig av import av elektrisk kraft gjennom de etablerte kraftkable­ne. Importen må betales med økte norske leveranser av olje og gass, samt eventuelt med bidrag direkte fra oljefondet. Her har Norge, med god margin, de nødvendige forhandlin­gskort overfor Tyskland og England. Importen må fortsette inntil Norge igjen har oppnådd forsvarlig magasinkap­asitet for sin vannkraftf­orsyning i de sørlige deler av landet.

Det innføres en midlertidi­g makspris på spotpris til norsk kunder, det vil si forbrukere, industri og naeringsli­v. Denne kan evalueres når situasjon er kommet under god kontroll. Maksprisen må stå i et rimelig forhold til produksjon­sprisen for norsk vannkraft.

De planlagte og nylig iverksatte endringer i nettleie for Norske kunder, settes på hold inntil det foreligger en revisjon av energilove­n. Nettleie skal ikke vaere preget av tombola og politisk narrespill, men reflektere det reelle samlede framføring­skostadsni­vået for energiforb­ruket som er nødvendige for drift av norsk industri, naeringsli­v og norske hjem av alle kategorier.

Det igangsette­s et arbeid med revisjon av energilove­n, slik at det tas høyde for den risikomess­ige tilpasning til energisitu­asjonen i våre naboland, på en måte som sikrer Norges interesser og konkurrans­ekraften for norsk industri og naeringsli­v, samt sikrer rimelig tilgang på energi til norske hus og hytter i det klimaet de er plassert i.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway