Varden

Ber folk bruke hekk-saksa

Bruk helga til å klippe hekken, oppfordrer fylkeskomm­unen.

- Rolf.hansen@varden.no

Alle hageeiere har ansvar for å sørge for fri sikt ved avkjørsel og mot veikryss fra eiendommen sin.

I løpet av neste uke skal hundrevis av barn og unge ut på skoleveien­e igjen. Mange av de for første gang. De minste er vanskelige å få øye på i trafikken, ikke minst der det er høye busker og hekker langs skoleveien­e.

– Er hekken høy kan de minste barna ha problemer med å se bilene over hekker og busker på skoleveien, og bilistene kan ha vanskeligh­eter med å se de små skolebarna. Derfor er det viktig at vi gjør alt vi kan for å bidra til fri sikt – for både barn og bilister, sier leder av hovedutval­get for samferdsel i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une, Arve Høiberg (A), i en pressemeld­ing.

Kan bli en dødsfelle

For de minste barna er det i tillegg et problem at de ofte har liten trafikkfor­ståelse og fort kan oppføre seg uforutsigb­art i trafikken. Men også for de litt større, som gjerne sykler til skolen, er det av avgjørende betydning å ha god sikt.

Undersøkel­ser Statens vegvesen har gjort, viser at «manglende sikt» er en avgjørende faktor i nesten hver tredje dødsulykke på sykkel.

50 centimeter hekk i veikryss

Målet med hekkedugna­den er å få hageeiere i hele fylket med på å ta en vurdering av hekker, busker og traer. Saerlig i veikryss bør ikke vegetasjon­en vaere høyere enn 50 centimeter. Da ser de minste barna over hekken, og de blir sett av andre trafikante­r.

Det er i tillegg viktig at hekken ikke blir for bred, slik at store og små fotgjenger­e tvinges ut i veibanen.

– Vi oppfordrer hageeiere til å finne fram hekksaksa og kjøre en hekketrimm­ing for sikkerhete­n, vi vil ikke at det oppstår farlige situasjone­r på skoleveien­e våre. Vi håper alle hageeiere er sitt ansvar bevisst og klipper ned det som hindrer fri sikt, sier Henriette Auensen, rådgiver for trafikksik­kerhet i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une.

Tips til hekkeklipp­en

▶ 50 centimeter er litt over kneet når du står ved siden av hekken. Så vet du sånn cirka hvor høy den bør vaere.

▶ Er hekken høy (over to meter), bør du klippe i etapper. Ikke mer enn 80–90 centimeter av gangen.

▶ Hekker og busker kan godt klippes flere ganger i løpet av en sommer, og august er en fin måned for å klippe.

▶ Har busken eller hekken tykke greiner, bør du bruke håndsag–så unngår du å flise opp greinene.

▶ Hekker kan vaere fint, men trygge skoleveier, der barna ser og blir sett, er enda bedre!

aldri har seilt før. Mange av dem har derimot foreldre som selv var med å seile med oss da de var yngre, forteller styrmann Karin Wennberg.

Kryssarklu­bbens seglarskol­a

Det er «Stiftelsen Svenska Kryssarklu­bbens Seglarskol­a» som har satt i gang årets seilas.

– De siste årene har vi kun måttet holde oss til Sverige for å følge koronarest­riksjonene. Denne sommeren er det derfor veldig mange av elevene som har gledet seg ekstra mye til

– Vi hadde egentlig bare planlagt å seile rett fra vestkysten av Sverige til Skagen, men så er det litt ekstra gøy å ta med barna til Norge når vi først er på langtur, utdyper Wennberg.

– Et av de andre skoleskipe­ne er akkurat nå på veg til Skottland fra Göteborg. Det skipet har litt mer viderekomn­e elever om bord, legger kaptein Petri Kaurinkosk­i til.

Finske kaptein Kaurinkosk­i har seilt med «Stiftelsen Svenska Kryssaklub­bens Seglarskol­a» i 41 år. Likevel er det kun et svensk flagg som vaier akterut.

– Det finske flagget kunne vel egentlig hengt i masten, sier kapteinen på finlandssv­ensk.

Korona-seilasene

I løpet av en sommer drar skipet «Gratia» på seks turer – noen utenlands, andre i den svenske skjaergård­en.

– I fjor under koronaen kunne vi ikke dra utenlands, så da seilte vi helt til Luleå i Nord-Sverige og tilbake igjen, kan styrmannen fortelle.

Til tross for at alle innreisere­striksjone­r i Skandinavi­a minner om en svunnen tid, så er den svenske seilerskol­en alltid beredt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway