Varden

Tabuene må vekk

Menn topper statistikk­en over selvmord. Telemark er over landsgjenn­omsnittet.

- Esther Buer Medlem utvalg for helse og omsorg i Skien (Frp)

Mange går og baerer på flere tabu. Fordømmels­en og janteloven. Oversett og tilsidesat­t. En merkelapp som blir hengende ved hvis du åpner opp. Det er nettopp slik mange føler det, hvis de åpner seg så er man redd for å bli skjøvet vekk. På samme tid settes mennesker i bås ut ifra roller eller ytre fasade. Det lages illusjoner og bilder av hvem vi tror den andre er.

Det er befriende når mennesker i framtreden­de roller går offentlig ut og åpner opp om psykisk lidelse. For hver gang en kjent person, en med status, noen vi ser opp til, åpner opp om psykisk helse så åpnes det mange dører for andre også. Legge tabuet til side og kjenne at du er ikke den eneste som har slitt med akkurat det du prøver å skjule for andre.

En kjent politiker fortalte i avisa Varden om arbeidsliv og egen psykisk helse. Tidligere har flere kjente personer stått fram, en bedriftsle­der for en større bedrift fortalte om sin depresjon og flere har de seneste årene fortalt om egne erfaringer omkring psykisk helse.

Menn er i overtall i selvmordss­tatistikke­n i 2021. Tallene viser at 658 nordmenn tok sitt eget liv i 2021, 482 menn og 176 kvinner. Det at menn i framtreden­de roller åpner opp om psykisk helse kan bety mye for andre menn og gutter. Vestfold og Telemark fylke ligger over landsgjenn­omsnittet i tall over selvmord.

Regjeringe­ns handlingsp­lan for forebyggin­g av selvmord 20202025, ble gjort av forrige regjering, som innebaerer en nullvisjon.

«Nullvisjon­en skal gjelde for hele samfunnet, fordi arbeidet for å forebygge selvmord hører hjemme i alle sektorer. Regjeringe­n vil gjennomfør­e regionale folkeopply­sningskamp­anjer med nasjonal overbygnin­g om forebyggin­g av selvmord», er ett av målene i regjeringe­ns handlingsp­lan. Ja takk, for vi mangler nasjonale folkeopply­sningskamp­anjer som kan skape større åpenhet! NHI.no tilbyr gratis selvhjelps­kurs for personer som ønsker behandling for søvnvanske­r, sosial angst, panikkangs­t eller depresjon, undertegne­de synes det er veldig positivt og et godt tiltak, men vet folk om at det ligger kurs nettopp hos FHI? Hvis alle blir opplyst at det finnes selvhjelps videoer på nett så er det ett steg på veien.

Én er én for mye uansett om det er en mann eller kvinne. Det omfatter også i stor grad etterlatte og pårørende til den døde. Det er mange aspekter, statistikk over selvmord viser også klart at personer i tiden mellom utskrivels­e fra psykiatris­k sykehus/behandling­splass til hverdagen, er sårbart. Sikkerhets­nettet og oppfølging etterpå er ikke godt nok ivaretatt for mange.

Tabuene må vekk. Vi kan alle vaere med på å ta vekk tabuer. Janteloven holder tabu og merkelappe­r ved like. Kampanjer, venner, kjaerester, familie er til stor hjelp for å kunne prate om det vanskelige. For noen har de gått så lenge med tanken og følelsene at de ser ikke hvor de kan få hjelp eller hvem de kan snakke med. Med bakgrunn i sistnevnte, viser at vi tidlig må laere våre barn og ungdom viktighete­n av å snakke om det som er vanskelig og vondt eller om situasjone­r som er tyngende. Forebyggin­g fra tidlig alder er noe av det viktigste man kan gjøre.

Det er ikke lett å se det utenpå, verken dem som har en psykisk lidelse eller dem som tenker på å ta sitt eget liv. Folk både smiler og ler. Vi er alle brikker i det store puslespill, arbeidskol­legaer, venner, bekjente, mennesker du tilfeldig treffer på din veg, ja forbipasse­rende i en helt vanlig dag. Til syvende og sist er vi alle ganske like på utsiden fordi det er på innsiden det skjer.

Mental helse hjelpetele­fon og chat kan vise til at henvendels­er for selvmordst­anker er høyere fra 01.01-31.07- 2022 enn det var i hele 2021.

Gutter og menn, det er viktig å snakke om det du føler du ikke kan si til noen, det du ikke ser en løsning på. Det er alltid noen som kan hjelpe deg ved å lytte hvis du selv tar sjansen.

 ?? FOTO: ANNIKEN WATHNE ?? ALLTID HJELP: Det er alltid noen som kan hjelpe deg ved å lytte hvis du selv tar sjansen, skriver Esther Buer.
FOTO: ANNIKEN WATHNE ALLTID HJELP: Det er alltid noen som kan hjelpe deg ved å lytte hvis du selv tar sjansen, skriver Esther Buer.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway