Varden

Ibsen-innsatsen må intensiver­es

- Nina Melfald

Fra barndom og en noe problemati­sk ungdomstid, arbeidet Henrik Ibsen seg opp og fram til å bli en av verdens største dramatiker­e, hans verker spilles som aldri før over hele kloden, fra karrige landsbyer i Afrika til de største og flotteste taterarena­er i verden for øvrig, spesielt i Kina og Japan står han sterkt.

Og midt oppe i dette, så vet vi at Ibsen ble født i Skien og vokste opp i byen vår, med dette er vi en privileger­t by!

Ibsen hadde en sterk selvdisipl­in kombinert med hardt arbeid og en ekstrem orden i det han drev med. I tillegg hadde han en sterk og god helse, noe hans strenge arbeidsdis­iplin nøt godt av, han ble ikke «forstyrret» av sykdom.

Men bagateller og uvesentlig­e innslag i hverdagen kunne i verste fall ødelegge dagen for ham, han måtte ha ordnede forhold.

Her må vi ikke glemme at også bak Ibsen sto det kvinner bak og en av disse var selvfølgel­ig hans hustru, Suzannah, hun sto hele livet ved hans side og hjalp også til med å organisere alt som Ibsens forfatters­kap besto i.

Ibsen gikk for å vaere gåtefull, noe som også kom fram i verkene hans, her vistes det «gåtefulle» i for eksempel incest- og forurensni­ngsproblem­atikken, forholdet kvinne-mann og livsløgnen, elementer som ofte ligger til grunn i hans verker. Og som vi i dag diskuterer mer enn noen gang!

Ibsen var stor i sin samtid og da han døde 23. mars 1906, deltok hele Norge, på graven hans ble det lagt 50 kranser, fra kong Haakon til stater/land og organisasj­on/ foreninger i hele Norge.

Ibsen ble 1. juni 1906 bisatt fra Trefoldigh­etskirken og titusener fulgte ham til graven, han fikk sitt siste hvilested på Vår Frelsers gravlund, hvor han var blant de første som fikk sitt siste hvilested der.

Slik fikk Skien den blå salong, lesevaerel­set og sovevaerel­set, disse sto på Brekke i mange år, inntil de ble deponert til Ibsenmuseu­met i Arbiens gate.

Striden om disse møblene var som kjent stor, men når man i dag ser at møblene er kommet «hjem», så er dette blitt en del av en felles Ibsensatsn­ing.

I dag er lederen ved Ibsenmuseu­met i Oslo, Erik Edvardsen, konsulent for Ibsenforbu­ndet i Skien og han er en stor ressurs for foreningen og alt vi driver med.

Skien er meget heldig stillet som har Ibsen som sitt bysbarn, det må enhver Skiensborg­er ta inn over seg og si seg stolte av. Man behøver slett ikke lese Ibsen og fordype seg i dramaene hans for å føle stolthet over for at han er «vår»!

Selv syns jeg at vi lever i en slags dvale i disse tider, dette er et stort paradoks når vi går mot 200 årsdagen for Ibsens fødsel, et jubileum som skal feires, ikke bare i Skien, men i hele Norge og ute i verden venter folk på å kunne delta og feire vår store dikter, blant annet i ved å komme til Skien.

Derfor må innsatsen mot jubileet intensiver­es, det planlagte Ibsensente­ret/biblioteke­t/besøkssent­er må igangsette­s, her må Skien kommune, Telemark og Vestfold fylkeskomm­une og Norges stat sammen finne løsninger relatert til økonomien i dette prosjektet.

Senteret er planlagt åpnet 2008, nå må ting skje, tiden løper og den tar man som kjent aldri igjen.

 ?? FOTO: DANIEL GEORG NYBLIN ?? HELDIG STILLET: Skien er meget heldig stillet som har Ibsen som sitt bysbarn, det må enhver Skiensborg­er ta inn over seg og si seg stolte av, skriver Nina Melfald.
FOTO: DANIEL GEORG NYBLIN HELDIG STILLET: Skien er meget heldig stillet som har Ibsen som sitt bysbarn, det må enhver Skiensborg­er ta inn over seg og si seg stolte av, skriver Nina Melfald.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway