Varden

Else (96) lot seg ikke lure

Det kom en lang og tilsynelat­ende hyggelig kommentar på Facebook-profilen til Else Bømark Andrén. – Det er mange som går på sånt, advarer 96-åringen.

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶ SKIEN

Skiensdame­n som bor alene i huset sitt på Gråtenmoen liker å holde seg oppdatert på ting som skjer lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt.

Debatter

I tillegg til å ha begge fylkesavis­ene, TA og Varden, abonnerer Bømark Andrén på diverse andre medier, pluss at hun er aktiv på Facebook. Enten det er å holde kontakt med venner og kjente, eller å kommentere på saker som opptar henne, så vet hun å ta fatt på tastaturet på iPad-en sin og bli med i ulike debatter.

- Jeg har ikke vaert plaget av sjikane. Kanskje det preges av at jeg er så gammel, men jeg prøver å ikke støte folk når jeg skriver, sier hun.

Mange går på

Nylig sperret hun opp øynene da hun så det var lagt en kommentar fra en ukjent mann.

«Wow, jeg liker virkelig profilen din og innleggene din, jeg så deg som en kvinne med beundrings­verdig hjerte og skjønnhete­n din…» innledes det med.

– Han skrev jeg var skjønn. Da reagerte jeg, sier hun og humrer lett.

Selvironie­n er på plass hos 96-åringen, og hun er kjapp med å legge til at hun forsto raskt at mannen kun er ute etter at noen skal bite på, og deretter be om penger.

– Det er dessverre mange som går på sånt og faktisk tror på det de skriver.

Advarer

Ved Norsk senter for informasjo­nssikring tar man for seg nettopp det som Else er utsatt for. Der kaller de det for sosial manipuleri­ng.

«Kriminelle spiller som oftest på fristelser, frykt og tillit når de prøver å svindle deg», skriver senteret i sin veiledning der de advarer mot ulike former for feller som kan finnes på internett.

Videre skriver de at noe av det vanskeligs­te er å beskytte seg mot dem som driver sosial manipuleri­ng når det kommer til tillit.

«Hvis du opplever at noen spiller på tilliten samtidig som at de forsøker å få deg til å gjøre noe, som for eksempel å trykke på en lenke, installere noe, eller gi fra deg informasjo­n, så bør du vaere skeptisk», anbefaler Norsk senter for informasjo­nssikring.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? GÅR PÅ: Else Bømark Andrén synes de er leit av mange ukjente forsøker ulike digitale knep.
FOTO: FREDRIK NORDAHL GÅR PÅ: Else Bømark Andrén synes de er leit av mange ukjente forsøker ulike digitale knep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway