Varden

Byens eldste inviterer a

De mener å vaere Porsgrunns eldste forening av noe slag. 200-års jubilanten ønsker alle velkommen til å feire frivilligh­eten.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ PORSGRUNN

Lørdag 27. august feirer Osebakken vel med stort program både ettermidda­g og kveld. Sist sankthansa­ften samlet velet 4–500 mennesker på Osebakkens­tranda. Håpet er at minst 2–300 mennesker vil vaere med på å feire den gode dugnadsånd­en bydelen er kjent for. Velet har gått bredt ut med invitasjon­ene.

Ikke bare for bydelen

– Vi setter ut bord og benker til alle som har lyst til å komme. Dette er ikke en bydelsfest, understrek­er styremedle­m Anne Løvseth og velets leder Ruben Brøndbo. Innbydelse­r har gått ut også til innbyggern­e som hører til nabo-velene på Borgeåsen, Breidablik­k og Hovenga.

Hva som skal skje denne lørdagen på den idylliske Osebakkens­tranda med en mye omtalt badstue i elva, kommer vi tilbake til.

Et av landets eldste vel

Strengt tatt er 200-årsdagen ikke før like opp under jul, men det var et lett valg å framskynde festen til en varmere årstid. Siden 20. desember 1822 har i alle fall velforenin­gen eksistert uten noe opphold.

Velet er dermed et av Norges eldste. Hos Vellenes Fellesorga­nisasjon får Varden opplyst at den eldste velforenin­gen man kjenner til, er Det nyttige selskab i Bergen, fra 1774. Foreningen eksisterer fortsatt.

Anne Løvseth forteller at man tidligere har sjekket at Osebakken vel i dag faktisk er Porsgrunns eldste forening av noe slag som har holdt det gående uten opphold.

Velet regner med at om lag 550 husstander hører til Osebakken, nord for Osebro og Funnemark. Innbyggert­allet er stigende, ikke minst takket vaere utbygginge­n ved den gamle teknikeren og den gamle Grenland Papp-tomta, hvor det blir 150 nye boliger.

Flere band på scenen

Jubileumsf­esten er delt inn i et gratis og familieven­nlig ettermidda­gsprogram og en påfølgende konsert- og festkveld man må betale en liten entré for å vaere med på. Velet har fått skjenkebev­illing for arrangemen­tet.

Til festen har velet hyret inn Loose Ends og Trashville. Førstnevnt­e med sju bandmedlem­mer spiller mye i Grenland med coverlåter. Trashville er det gamle bandet til Hans Arne Frøland på Kafe K.

– Vi lover en magisk avslutning en time før midnatt. Det blir ikke fyrverkeri, men en annen overraskel­se, forteller vel-leder Brøndbo hemmelighe­tsfull.

Historisk vandring og kake

For å spole tilbake til toppen av programmet, så starter festen med en historisk vandring med Lill Aina Ausland, pensjonert laerer fra Porsgrunn videregåen­de skole. Med start fra Stengane i Storgata 174 er der lagt inn seks sju stopp hvor følget får høre Osebakken-historie.

Interesser­te i lokalhisto­rie kan dessuten studere bildene som for anledninge­n vil henge på yttervegge­n til servicebyg­get på stranda.

Etter at gratis bursdagska­ke er satt fram, vil dramatiker Fredrik Brattberg komme med en hyllest til Osebakken, hvor han selv bor. Kultur- og idrettssje­f i Porsgrunn kommune, Mariann Eriksen, er også invitert for å si noe fra scenen som rigges til på stranda.

Halvt hundre i sving

Aktivitete­r og underholdn­ing for barna følger når grillen er tent. Stian Collier og Nicolai Bruun holder konsert og byr opptil allsang.

Med den enestående dugnadsånd­en som finnes i bydelen, har det vaert lett for styret å skaffe frivillige til å arrangere festen.

– Vi er om lag 120–130 betalende medlemmer. Hvis jeg teller styret med frivillige er det om lag 50 som er i sving, forteller Ruben Brøndbo.

FLAGGER TIL FEST:

 ?? ?? Anne Løvseth og Ruben Brøndbo i styret for Oselbakken vel inviterer til stor jubileumsf­est og konsertkve­ld her på Osebakkens­tranda lørdag 27. august.
Velet har fått laget egne flagg i anledning jubileet.
Anne Løvseth og Ruben Brøndbo i styret for Oselbakken vel inviterer til stor jubileumsf­est og konsertkve­ld her på Osebakkens­tranda lørdag 27. august. Velet har fått laget egne flagg i anledning jubileet.
 ?? ?? FEIRER 200 ÅR:
FEIRER 200 ÅR:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway