Varden

Vestfold og Telemark kan gjøre noe banebryten­de

S omn a e ring s organisasj­oner Norges Lastebilei­er-Forbund (NLF) opptatt av at Norge skal haa et velfungere­nde demokrati og en effektiv og god samfunnsdr­ift.

- Roy N. Wetterstad regionsjef NLF Region 3 (Buskerud, Vestfold og Telemark)

Befolkning­en ønsker at viktige demokratis­ke beslutning­er skal bli tatt naermest mulig dem. Samtidig er det viktig for befolkning og naeringsli­v at samfunnets ressurser blir forvaltet så godt som mulig.

Etterfylke­s sammenslåi­ngen mellom Vestfold og Telemark som har vart siden 1. januar 2020 er det besluttet at de to gamle fylkeskomm­unene skal gjenoppstå fra 1. januar 2024. Dette innebaerer at det ved lokalvalge­t høsten 2023 vil bli valgt to nye fylkesting istedenfor ett. Det vil vaere opp til de folkevalgt­e å avgjøre hva slags administra­tive løsninger de skal velge for sin videre drift. Prosessen for å stake ut den videre kurs for de to nygamle fylkeskomm­unene er nå i full gang.

Antakelig vil man kunne slå fast at noe blir tapt og noe blir vunnet om man har stor eller liten fylkeskomm­une. Sett fra enn a e ring s organisasj­ons side kunne man nå hatt en spennende mulighet i vårt område for å prøve ut en modell med kun to forvaltnin­gsnivåer, og interkommu­nale løsninger for å ivareta drift og forvaltnin­g. Den politiske stemningen ser imidlertid ikke ut til å helle i en slik retning, og da må det heller søkes å gjøre det beste ut av en tofylkeløs­ning.

Erfaringen­e med større fylkeskomm­une og overgangen til ny struktur gir muligheten til å tenkenytt når det gjelder praktisk forvaltnin­gs løsning. Her har nye Vestfold og Telemark fylkeskomm­uner anledning til å gjøre noe banebryten­de som også kan påvirke andre fylkeskomm­uner til samhandlin­g og samarbeid.

Å kunne ha hele eller deler av fylkesadmi­nistrasjon­en felles for flere fylkesting/fylkeskomm­uner bør vaere en interessan­t modell også i andre deler av landet, men spesielt her hvor vi er et lite geografisk område og har korte avstander mellom viktige nøkkelområ­der vil det ligge store muligheter i å ha felles administra­tiv løsning. På denne måten vil man kunne få med seg de styrkede fagmiljøen­e som er opparbeide­t gjennom de siste årene samtidig som man oppnår at de demokratis­ke beslutning­ene tas i to ulike folkevalgt­e organer.

Erfaringen­e til NLF er at fagetatene vi har hatt med å gjøre i den sammenslåt­te Vestfold og Telemark fylkeskomm­une har vaert store nok til å ha den styrke, profesjona­litet og effektivit­et som er nødvendig for å serve naeringsli­vet. Samtidig har de vaert små nok til å ha den naerhet som har gjort det mulighet for oss å nå gjennom til dem.

Derfor anbefales politikern­e å gripe muligheten til å bevare disse fagmiljøen­e. Samarbeid om fag administra­sjon vil kunne gi optimalres­sursutnytt­else i tillegg til at det øker muligheten for å beholde og tiltrekke gode fagpersone­r.

Hvis man isteden skal sitte på hver sin tue vil det lettere kunne oppstå unødvendig og kostbart dobbeltarb­eid og en risikerer at sterke fagmiljø kan gå i oppløsning.

 ?? ?? RESSURSUTN­YTTELSE: Samarbeid om fagadminis­trasjon vil kunne gi optimal ressursutn­yttelse i tillegg til at det øker muligheten for å beholde og tiltrekke gode fagpersone­r, skriver Roy N. Wetterstad.
RESSURSUTN­YTTELSE: Samarbeid om fagadminis­trasjon vil kunne gi optimal ressursutn­yttelse i tillegg til at det øker muligheten for å beholde og tiltrekke gode fagpersone­r, skriver Roy N. Wetterstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway