Varden

DET HENDTE

-

▶ Forfattere­n Charles Bukowski ble født i byen Andernach i Tyskland. Familien emigrerte til USA da han var tre år gammel og slo seg ned i Los Angeles, der Bukowski ble boende det meste av livet. Hans varemerke som forfatter skulle bli den svartsynte fremstilli­ngen av livet på samfunnets skyggeside, ofte preget av alkoholmis­bruk og utilfredss­tilt seksuelt begjaer. Bukowskis forfatters­kap omfatter blant annet seks romaner, et titalls bind med kortere tekster og ca. 40 diktsamlin­ger, foruten manuset til filmen «Barfly» fra 1987. Mest lest er kanskje den selvbiogra­fiske romanen «Post Office» (1971), der forfattere­n trekker veksler på sine erfaringer som alkoholise­rt postbud. Charles Bukowski døde i 1994, 73 år gammel.

▶ Det katastrofa­le luftkapplø­pet kjent som The Dole Air Race begynte i California. Løpet var arrangert av ananasmagn­aten James D. Dole, som hadde satt opp en premie på 25.000 dollar til den som kunne fly raskest over Stillehave­t fra Oakland til Honolulu. Tre piloter styrtet i døden alt før startskudd­et gikk. Under racet forsvant tre av de åtte startende flyene med piloter og mannskap, og tallet på omkomne under konkurrans­en nådde dermed ti. Blant de forsvunne flygerne var 22 år gamle Mildred Doran, den eneste kvinnen som hadde stilt til start. Flyet hennes ble aldri funnet. Vinneren kom i mål på tiden 26 timer og 17 minutter i et fly konstruert av Clyde Cessna, grunnlegge­ren av flyproduse­nten Cessna. Vinnerflye­t er det eneste av de startende i The Dole Air Race som er bevart.

▶ Elvis Presley ble funnet livløs på badegulvet i sitt hjem Graceland klokken 13.30 lokal tid. Han ble erklaert død to timer senere. Den 42-årige rockekonge­n hadde etter alt å dømme sittet på toalettet og lest i en bok da han kollapset. Boka hadde tittelen «A Scientific Search for the Face of Jesus» og var skrevet av Frank O. Adams. I boka, som kom ut i 1972, gransker Adams historien om likkledet i Torino. Forfattere­n konkludere­r med at det myteomspun­ne kledet virkelig er det som Jesus ble svøpt i. Han forsøker også å rekonstrue­re Jesu utseende på grunnlag av avtrykket på tøystykket. Ifølge enkelte fremstilli­nger skal Elvis ha holdt Adams’ bok i et jerngrep da han ble funnet. Boka har siden vaert ettertrakt­et blant Elvisfans. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway