Varden

Hevder Rushdie selv har skyld i drapsforsø­ket

Irans utenriksde­partement avviser at landet var involvert i angrepet på Salman Rushdie og hevder forfattere­n selv har skyld i det som skjedde.

- NEW YORK

– Vi anser ikke at noen fortjener skyld og anklager for angrepet på Salman Rushdie i USA bortsett fra ham selv og hans støttespil­lere, sa departemen­tets talsmann Nasser Kanaani mandag.

– Ingen har rett til å anklage Iran i denne forbindels­en, la han til.

Uttalelsen er den første offentlige kommentare­n fra Iran etter angrepet på Rushdie i Chautaqua i delstaten New York i USA fredag.

Anklager om blasfemi

En mann stormet scenen og begynte å stikke den 75 år gamle britisk-indiske forfattere­n idet han ble introduser­t. Angriperen ble overmannet, mens Rushdie segnet om på gulvet. Gjerningsm­annen ble raskt pågrepet av en politimann som var til stede.

Amerikansk politi har identifise­rt den pågrepne antatte gjerningsm­annen som 24 år gamle Hadi Matar fra Fairview i New Jersey. Han er siktet for drapsforsø­k, men nekter straffskyl­d.

Salman Rushdie ga på 1980-tallet ut romanen «Sataniske vers», som ble oppfattet som blasfemisk av mange

FÅR BEHANDLING: muslimer. Den davaerende lederen av Iran, ayatolla Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklaerte at Rushdie burde drepes.

Hyllet angrepet

En rekke iranske medier har hyllet angrepet på Rushdie. Den statlige avisa Iran skrev at «djevelens hals» var blitt kuttet, og de fleste andre iranske medier har lagt seg på en lignende linje, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

Den verdenskje­nte forfattere­n har lenge vaert en tydelig forsvarer av ytringsfri­heten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremaga­sinet Charlie Hebdo etter at en rekke av de ansatte ble drept i et islamistis­k attentat i 2015.

Rushdie ble alvorlig skadd i fredagens angrep, og agenten hans har opplyst at han risikerer å miste det ene øyet. (NTB)

 ?? ARKIVFOTO: EVAN AGOSTINI / INVISION / AP / NTB ?? ANGREPET: Salman Rushdie ble angrepet på et arrangemen­t i New York rett før han skulle holde et foredrag.
ARKIVFOTO: EVAN AGOSTINI / INVISION / AP / NTB ANGREPET: Salman Rushdie ble angrepet på et arrangemen­t i New York rett før han skulle holde et foredrag.
 ?? FOTO: JOSHUA GOODMAN / AP / NTB ?? Salman Rushdie får behandling etter at han ble angrepet på scenen under et arrangemen­t i den amerikansk­e delstaten New York.
FOTO: JOSHUA GOODMAN / AP / NTB Salman Rushdie får behandling etter at han ble angrepet på scenen under et arrangemen­t i den amerikansk­e delstaten New York.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway