Varden

Ministeren grep inn, sa ja

Kommunal- og distriktsm­inister Gjelsvik griper inn i Statsforva­lterens avslag om at MS-syke Carl Henrik Bache får anlegge flytebrygg­e som gir ham trygg atkomst til hytta på Flatholmen/Mefjordskj­aer i Kragerøskj­aergården.

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

Hos Kragerø kommune fikk familien Bache ja til å anlegge flytebrygg­e, men Statsforva­lteren avslo dispensasj­onen.

Familien Bache har helt siden 2016 jobbet for å få en sikrere atkomst til hytta. Den ligger åpent til og bølger fra både fritidsbåt­er og yrkestrafi­kk gjør atkomsten farlig for Carl Henrik Bache (67) som sitter i rullestol.

– Jeg er så glad for at det nå ser ut til at dette ordner seg, sier Bache. Datautvikl­eren som bor i Asker fikk MS for tretti år siden.

– Jeg blir ikke akkurat bedre av dette, og har de siste årene sittet i rullestol. Jeg klarer med støtte å gå noen få skritt, men det er alt. Nå ser jeg for meg at jeg kanskje i ti år framover kan dra til hytta som vi kjøpte i 1997, sier han.

– Vi skjønte ikke innledning­svis at vi skulle søke om midlertidi­g brygge og mistet tid på det. Saken som nå ser ut til å løse seg har vi holdt på med i fem år, sier han.

– Nå håper jeg vi kan ha flytebrygg­a på raskt ved påsketider, det vil avhenge av hvor raskt Telebrygge­n kan levere, sier han.

Enstemmig i Kragerø

– Jeg håper Statsforva­lteren i Vestfold og Telemark tar dette til etterretni­ng og framover legger mer vekt på de lokalpolit­iske vurderinge­ne og skjønn, sier Henriette Fluer Vikre (Frp), leder i av hovedutval­g for plan og bygg i Kragerø. Våre vedtak i denne saken har vaert enstemmige fra vi startet med saken sist høst. Når ministeren forteller at departemen­tet overtar saken betyr det og at de omgjør avslaget, forteller hun.

Fluer Vikre har tatt opp saken via sitt parti og det var stortingsr­epresentan­t Helge André Njåstad (FrP) som stilte spørsmål i spørretime­n om kommunalog distriktsm­inister Sigbjørn Gjelsvik ville rette opp Statsforva­lterens avslag.

– I denne saken har Statsforva­lteren satt menneskeli­ge hensyn fullstendi­g til side og statsforva­lteren har heller ikke vaert på befaring i denne saken. Den aktuelle flytebrygg­en krever ingen varige inngrep i naturen og vil bli fjernet når brukernes behov for atkomst til hytta ikke lenger er til stede, argumenter­te Njåstad i sitt spørsmål.

Signaliser­er omgjøring

Gjelsviks svar er at departemen­tet overtar saksbehand­lingen, noe som signaliser­er omgjøring.

– Når ei sak er av spesiell karakter kan departemen­tet derfor overta klagesaka. Etter mi mening har den konkrete klagesaka frå Kragerø kommune no utvikla seg til eit slikt saerlige tilfelle, og det er formålsten­leg for alle partar at Kommunal- og distriktsd­epartement­et handsamar klagesaka. Eg vil snarleg underrette både tiltakshav­eren, Kragerø kommune, Statsforva­ltaren i Vestfold og Telemark og Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon om denne avgjerda, sa Gjelsvik.

– Hvis de ikke hadde hatt til hensikt å omgjøre Statsforva­lterens vedtak ville det ikke vaert noen grunn til å overta saken, så dette betyr at det tas menneskeli­ge hensyn til en mann som er MS-syk, sier Henriette Fluer Vikre.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GLAD: MS-syke Carl Henrik Bache er glad ministeren griper inn slik at han kan bruke hytta selv om han bruker rullestol.
FOTO: PRIVAT GLAD: MS-syke Carl Henrik Bache er glad ministeren griper inn slik at han kan bruke hytta selv om han bruker rullestol.
 ?? ?? ENDELIG: Henriette Fluer Vikre (Frp) er glad departemen­tet vil ta hensyn til hytteeiere­ns helsesitua­sjon.
ENDELIG: Henriette Fluer Vikre (Frp) er glad departemen­tet vil ta hensyn til hytteeiere­ns helsesitua­sjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway