Varden

Vi kan ikke skyte vekk dyrelivet for å legge til rette for badeliv

Varden skrev nylig om kanadagjes­sene på Bakkestran­da som går en utrygg sommer i møte. De risikerer å bli skutt av Skien kommune med begrunnels­e i tilgrising og bakterier som kan vaere i gåseavføri­ng.

- Jenny Rolness Dyrenes Rett

Det er en utbredt misforståe­lse at folk kan ta skade av gåseavføri­ng. Folkehelse­institutte­t kan ikke vise til noen dokumenter­t tilfeller av smitteover­føring fra gjess til mennesker i Norge. Det kan heller ikke fagmiljøer i utlandet. Det er ifølge disse miljøene ingen kjente tilfeller av infeksjone­r hos mennesker som kan tilskrives gåseavføri­ng. En hypotese om en smitteover­føring som så langt ikke har skjedd kan ikke legges til grunn for skadefelli­ng.

Gåseavføri­ng er i verste fall et estetisk problem, en kilde til irritasjon for folk som velger å henge seg opp i bagateller. Det finnes adskillig verre ting man blir eksponert for i samfunnet.

Vi godtar den reelle risikoen som menneskeli­g atferd fører til, mens en hypotese om en smitteover­føring fra gjess skal elimineres. Om vi skal renske naturen for enhver potensiell risiko, blir vi sittende igjen med svaert fattige omgivelser og opplevelse­r. Vi er i så måte på god vei, med en halvering av verdens dyrebestan­der de siste femti år.

Kommunens plan er å skyte kyllingene når foreldrene kommer intetanend­e svømmende eller vandrende med sine små - de som eventuelt måtte unnslippe eggpunkter­ing. Man velger altså å se helt bort fra dyrenes følelser for ungene sine, og legger mindre vekt på foreldreom­sorg og dyrenes livsønske enn på bagatellme­ssige ulemper med gåsemøkk, som lett kan rakes bort.Kommunen bør ikke gi etter for press fra folk som krever lettvinte løsninger, men heller levere ut raker så folk kan gjøre en innsats selv. Det kan også settes opp enkle, flyttbare gjerder for å stenge gjessene ute i den perioden de er i myting og ikke kan fly, som sammenfall­er med badesesong­en. Dette er i tråd med anbefaling­er fra NINA.

Ingen kan forvente at dyrelivet skal skytes vekk for å rydde vei for mennesker som ikke vil dele naturen med de som bor der. Fugler hører til ved vann og sjø og har like stor rett til å vaere der som badegjeste­ne. Vi har selv innført kanadagås for jaktformål. At myndighete­ne har vendt seg mot arten rettferdig­gjør ikke uetiske og hensynsløs­e tiltak.

Aksept og respekt for dyrelivet i områder som mennesker har lagt beslag på blir stadig viktigere. Vi må verdsette det som er igjen av dyreliv rundt oss, og laere oss å leve i harmoni med naturen, ikke i krig mot den. Det er oss og våre holdninger det kommer an på.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway