Varden

Grenland trenger en byarkitekt

Er det virkelig så mye å ta tak i her i området at vi har behov for en byarkitekt? Ja, det er det, spesielt hvis vi skal ta på alvor hvordan vi best mulig skal forvalte og videreutvi­kle det vi faktisk har i Grenland.

- Jostein Øygarden Gundersen-Aksnes Leder i Telemark Arkitektfo­rening

Arkitektur­opprøret har tatt initiativ til en debatt om pen og stygg arkitektur. Denne debatten har bygd seg opp over en lengre periode og ble sist uke grundig belyst i programmet "Debatten" på NRK med overskrift­en - "Stygge" bygg ergrer. Det ser ut til at det er arkitektur­opprøret mot arkitekten­e.

Jeg velger å tro at denne debatten leder til økt fokus på bygde omgivelser, noe som igjen kan bidra til høyere kvalitet på nye bygg og prosjekter. Det er også tydelig i lokale medier at kvaliteten på nye bygg og arkitektur er viktig for befolkning­en i Grenland.

Etter min mening er det for enkelt å diskutere pent og stygt; det interessan­te er god og dårlig arkitektur. Poenget er at pen arkitektur ikke nødvendigv­is er god, men god arkitektur må også vaere pen. Arkitektur­opprøret reduserer debatten til estetikk og overser avveininge­ne som nødvendigv­is må gjøres når et bygg skal realiseres innenfor gitte kostnadsra­mmer og andre krav. Krav som ikke alltid lar seg tilpasse en spesifikk stilart, for eksempel krav om bruk av nye og baerekraft­ige materialer, gjenbruk av eksisteren­de bygningsma­sse, og lignende.

Et konstrukti­vt innspill og et sted å starte, som har vist seg å fungere i andre norske byer, er byarkitekt. Når administra­sjon og politikere må veie mange hensyn opp mot hverandre, kan en byarkitekt vaere en fri og faglig stemme som taler for viktighete­n av gode omgivelser og god arkitektur. Ta for eksempel Byarkitekt­en i Bergen. De har bidratt til å heve kvaliteten på flere planer og prosjekter fordi de raskt har opparbeide­t seg autoritet innen byutviklin­g.

Arkitektur­opprøret har blitt den kritiske vennen som påpeker feil, men som mangler konstrukti­ve innspill til hvordan vi kan skape god, ny arkitektur.

Byarkitekt­en sine innspill blir i stor grad lyttet til av både private utbyggere og andre etater. Deres påvirkning­skraft knyttes til deres posisjon som en fristilt rådgivende etat. De har blant annet lyktes med å:

Utforme en arkitektur­strategi som er politisk vedtatt og tjener som et konkret verktøy for både offentlige og private planlegger­e.

Bidra til mer arkitektur­faglig diskusjon og mindre regelstyri­ng i saksbehand­lingen hos plan- og bygningset­aten, ifølge en studie utført av universite­tet.

Heve kvaliteten på konkrete byggeprosj­ekter, for eksempel i dialog med BANE NOR, som etter innspill fra Byarkitekt­en i Bergen har endret det som først virket som karakterlø­se lagerbygg til flotte verksteder med vakker mursteinso­rnamentikk.

Introduser­e FutureBuil­t-konseptet i Bergen, et praksisori­entert tiltak for å redusere miljøbelas­tningen fra byggenaeri­ngen.

Få vedtatt en strategi for bruk av tre som byggemater­iale.

Starte Bopilot, en alternativ boligmodel­l for både utviklere og kommune; en boligmodel­l som gir mulighet til å dele, vaere sammen på tvers av alder og livssituas­jon og som gjør det enklere å leve klimasmart­e liv. Denne modellen er også et rimeligere boalternat­iv for de som ønsker å bo sentrumsna­ert, men som ikke helt har råd til bolig i det ordinaere markedet.

Suksessen til Byarkitekt­en i Bergen er ikke bare synlig gjennom studier og samarbeids­partnere, men også gjennom Arkitektur­opprørets sosiale medier, der flere nye prosjekter i kommunen får positiv omtale.

Vi mener byutviklin­g og god arkitektur handler om helhet. Det handler om klare rammer og et blikk rettet langt inn i fremtiden. Spesielt i en tid med store politiske svingninge­r!

Føringer bør funderes bredt og bygges videre på for å gi forutsigba­rhet for de som utvikler og planlegger. Vi mener at en Byarkitekt ville bidra til nettopp det.

En byarkitekt, eller regions-arkitekt, vil kunne vaere en sentral bidragsyte­r i det offentlige ordskiftet og fremme løsninger for god og smart arkitektur som gagner samfunnet og innbyggern­e. Eksemplene fra Bergen illustrere­r hvordan en byarkitekt kan evne å skape samhold og forståelse, på tvers av interesser og utgangspun­kt.

Så i stedet for at vi krangler om hvem som har mest rett om hva som er pent og stygt, kan vi ikke bare forene krefter og kjempe for en byarkitekt eller en regionsark­itekt som kan hjelpe oss med å lage god arkitektur som også er pen. Ja takk!

Takk til arkitekt-kollega Nikolina Søgnen, Thomas Skinnemoen og Bergen arkitektfo­rening. Takk til Arkitektur­opprøret for at de sammen med oss er en stemme i debatten om bedre arkitektur.

 ?? FOTO: THOMAS SKINNERMOE­N ?? KVALITET: Det er tydelig i lokale medier at kvaliteten på nye bygg og arkitektur er viktig for befolkning­en i Grenland, skriver Jostein Øygarden Gundersen-Aksnes i dette innlegget.
FOTO: THOMAS SKINNERMOE­N KVALITET: Det er tydelig i lokale medier at kvaliteten på nye bygg og arkitektur er viktig for befolkning­en i Grenland, skriver Jostein Øygarden Gundersen-Aksnes i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway