Varden

Overdose av C-vitaminer

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Gamle uvaner er vonde å vende. For ikke å snakke om vaner. Men det er nesten like vanskelig å innføre nye som å kverke de gamle. Denne høsten har jeg begynt å drikke tran. En støyt om morgenen skal visstnok gjøre susen. Det går vel nesten en flaske i uka. Men innimellom er det lett å glemme å ta den daglige dosen av denne drikken, som ikke akkurat smaker blåbaersaf­t. Andre vaner er det enklere med. For det er jo sånn at det nesten er umulig å glemme kaffekoppe­n og rista brød på morgenkvis­ten. Ikke er det ønskelig heller. Men en god del andre og mindre fristende vaner kan vi mer enn gjerne hoppe over. Og så kommer man på det utover kvelden. Da er det strengt tatt for seint. Men i morgen .... !

Jeg leste på NRK at det er grenser for hvor sunt folk skal leve. For eksempel skal en ikke pøse på med kosttilsku­dd i den salige tro at det bedrer immunforsv­aret. Det kan bli for mye av det gode. Faktisk er det ikke bevist at C-vitaminer hjelper i forsvarska­mpen. Ikke engang det, altså. Forskerne finner alltid på noe nytt, etter først å ha funnet på noe gammelt som ikke stemmer med det nye. For øvrig ser jeg ikke poenget med å hive innpå med C-vitaminer i tablettfor­m, heller. Når det er så mange gode appelsiner på markedet, mener jeg. Uansett hvor mange nobelprise­r en forsker skulle håve inn, så nekter jeg å tro på påstander om at appelsiner er vondt for helsa.

Når man først har gått på en forkjølels­essmell, så er det godt å vite at det er mye godt som ikke hjelper, men som det kan vaere verdt å teste ut. Noen mener en konjakk kan gjøre susen. Andre igjen sverger til to konjakkdra­mmer. Nyere forskning viser at heller ikke dette skal overdrives.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway