Varden

Får ikke flyttet inn i 16 av 46 leilighete­r

Nytt møte ga ingen løsning på kattepine for boligprosj­ekt.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Mye tyder på den varslede og utskjelte monsterbru­a over jernbanen på Osebakken i Porsgrunn likevel ser dagens lys. Utbyggerne av Osebakken Park har ikke noe valg.

Alternativ­et, en undergang litt lenger nord, ser ut til å vaere i det blå og vil ikke kunne realiseres før om flere år. Også en dispensasj­on fra regulering­splanen, i påvente av en undergang, henger i en tynn tråd.

Må vente

I mellomtide­n venter 16 leilighete­r i Osebakken Park (den gamle pappen) på godkjennel­se. Boligkjøpe­re må smøre seg med tålmodighe­t før de kan henge opp gardinene.

Forutsetni­ngen for å bygge var nemlig å få en sikker atkomst over eller under Vestfoldba­nen. Bane Nor gikk med på 30 boliger, men alt over dette krever en under- eller overgang.

Møte

Tirsdag sist uke var det et møte mellom kommunen og Bane Nor, der saken ble diskutert på nytt.

Utbyggerne av boligene i Osebakken Park hadde håpet på dispensasj­on i påvente av en undergang. I mellomtide­n var meningen å stenge overgangen helt. Majorbygg har tidligere påpekt at en undergang vil vaere tryggere, mer brukervenn­lig og dessuten mindre visuelt forstyrren­de.

Til nå er den eneste godkjente løsningen en gangbro i Vidarsgate. Den blir fem meter høy og har fått påklistret økenavn som «monsterbru­a» og «titopperen.» Den vil ikke vaere tilgjengel­ig for barnevognt­rillere eller rullestolb­rukere, men er likevel blitt godkjent av kommunen.

På andre siden av jernbanen, ned mot elva, har Osebakken park fått brukstilla­telse for 30 av 46 leilighete­r. De resterende 16 er foreløpig forbuden frukt. Der får ingen lov til å bo. Fire av disse er solgt, men to av dem skal selges videre av kjøpere.

– Fra vår side må vi ha brukstilla­telse for de siste 16 leilighete­ne. Hvis ikke blir det bru. Den vil bli bygd tidlig ut på nyåret, bekrefter prosjektle­der Atle Andersen i Osebakken Park hos Peab Eiendomsut­vikling.

Han sier de må ha svar innen tirsdag eller onsdag neste uke, på søknaden om dispensasj­on.

Hvis ikke, blir det gangbru. For å bygge en undergang, må jernbanen stenges i minst en uke. Bane Nor skal ikke ha vaert uvillig til dette. Men det vil ikke skje med det første.

I referatet fra møtet mellom kommunen og Bane Nor heter det at stenging «meldes flere år i forkant og må koordinere­s med øvrige behov for brudd i togdriften.»

Videre presiseres det:

«Utbygger har primo høsten 2023 argumenter­t for en enkel undergang, i form av et rør, plassert i Løavegen. Etter Bane Nors og Porsgrunn kommunes synspunkt, synes en slik løsning å vaere noe prematur. Det er uavklart hvorvidt en slik undergang er gjennomfør­bar med de grunnforho­ld som er på stedet. For å kunne vurdere om en løsning er gjennomfør­bar må det fremlegges tilstrekke­lig dokumentas­jon på det at denne ikke skader jernbanen. Kostnadene med en slik undergang er ikke avklart. Dette gjør at en løsning med undergang, slik utbygger argumenter­er for, synes å vaere uavklart langt fram i tid. Grensen på 30 boenheter er satt for å ivareta sikkerhete­n til publikum mot villkryssi­ng av jernbanen. Dette hensynet veier tungt når det ikke åpnes for å gi brukstilla­telse til flere enn 30 boenheter.»

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? MÅ VENTE: 16 av leilighete­ne i Osebakken Park kan ikke tas i bruk med det første.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN MÅ VENTE: 16 av leilighete­ne i Osebakken Park kan ikke tas i bruk med det første.
 ?? FOTO: SKISSE ?? GANGBRU: Toget ser ut til å ha gått for undergang. I stedet dukker en lignende variant av denne opp om noen måneder.
FOTO: SKISSE GANGBRU: Toget ser ut til å ha gått for undergang. I stedet dukker en lignende variant av denne opp om noen måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway