Varden

Dårlig politisk håndverk å bygge brua over Bryggevann­et nå

Det har i lang tid blitt skrevet mye om dette prosjektet, både av tilhengere og motstander­e. Underveis i prosessen har imidlertid de økonomiske forutsetni­ngene endret seg vesentlig.

- Svein Lindgreen Løypeleder Skien Turlag.

Renter og kostnader har steget betrakteli­g, noe som legger press på både offentlig og privat økonomi. Derfor synes jeg det er et dårlig politisk håndverk å beslutte utbygging av brua på nåvaerende tidspunkt. At brua bygges med bypakkemid­ler endrer ikke det faktum at brua vil generere cirka 2 mill. i årlige driftskost­nader. Disse må dekkes av ordinaer kommunal drift.

På kommunens hjemmeside kan man lese om budsjettfo­rhandlinge­ne 2023. Her står det om handlingsr­om frem mot 2026. I trinn 1 (2023) foreslås det å ta ned farten i økonomien med 90 millioner kroner og ytterliger­e 90 millioner frem mot 2026. Da blir det underlig at man kort tid etter tar en irreversib­el beslutning på et omstridt prosjekt som øker driftskost­nadene med nevnte to millioner.

Som en metafor kan man dra dette over i et privatøkon­omisk eksempel og spørre de politikere som stemte for, hva dere ville gjort i følgende situasjon: Du har dårlig råd og må se på alle muligheter for å kutte i dine utgifter. Så kommer en på døra og vil gi deg en flott ny TV. Haken ved gaven er imidlertid at det følger med et pliktig abonnement på 500 kroner i måneden. Ville du falle for fristelsen og ta imot gaven? Forhåpentl­igvis ikke.

Skien kommune må som andre kommuner spare penger. Det som oftest står for fall er ikke-lovpålagte ytelser/tjenester. Reduksjon eller bortfall av disse rammer i ofte de svakeste i samfunnet. Jeg blir derfor skuffet over Åse Gro Bakke (SV) som er så ihuga tilhenger av brua med de konsekvens­er dette får for mange av dem hun ønsker å represente­re.

Jeg ble også overrasket over redaktør Thorsens lørdagskom­mentar i Varden den 25.11.23. Det er helt legitimt å vaere for brua, men som redaktør/journalist skulle man kunne forvente han hadde en noe bredere analyse av prosjektet­s fordeler og ulemper, ja for det er noen av dem også.

Hva så med andre forhold rundt vedtaket. Først synes jeg det er både merkelig og risikabelt å gjøre vedtaket før innsigelse­ne rundt strømnings­forhold og annet er avklart. Vil kommunen komme i erstatning­sansvar overfor kontraktør dersom det blir byggenekt? Ja, det spørsmålet kan jo kommunen selv få svare på.

Det er vel naerliggen­de å tenke at broen henger sammen med utbyggings­planene på Langbrygge­ne, og denne utbygginge­n er heller ikke problemfri. En bro over elva til Klosterøya og dernest Herkulesom­rådet gjør naturlig nok prosjektet mer salgbart, noe utbygger sikkert er glad for. Men er utbygginge­n positivt for Skien by? I det korte bildet mener jeg nei.

Utbygginge­n vil vaere med på å lage et veldig langt sentrum, fra P. Sondresen på Lie til langt ut på Langbrygge­ne. Vi er per nå rett og slett ikke nok mennesker til å fylle dette rommet. Derfor bør vi i stedet legge kraften og ressursene i å utvikle det sentrumet vi allerede har. Når jeg går til byen (noe jeg stadig gjør) er det mye hyggeliger­e å vaere der de gangene man treffer mange mennesker. Jo lengre sentrum og større spredning av mennesker, jo mindre hyggelig blir det.

Jeg har snakket med unge butikkdriv­ere i sentrum som støtter mitt synspunkt fullt ut. Så fokuser heller på fremdrift i Meierikvar­talet og opprusting­en av Handelstor­get slik at eksisteren­de sentrum blir attraktivt å benytte. Det er for øvrig besynderli­g at kafeen Sitt Ned (på et av byens beste hjørner) er stengt på lørdager. Jeg vet at Grep (som er kommunalt eid) må spare penger, men for et trivelig sentrum ville det vaere mye bedre om de holdt stengt mandag, og om nødvendig tirsdag, for å kunne gi byens innbyggere en hyggelig opplevelse på lørdag når arbeidsfol­k har tid til å dra til byen.

Så den dagen det begynner å bli vanlig med et folksomt sentrum vil det vaere naturlig å tenke utvidelser. Og til de som er bekymret for at bypakkemid­lene skal forsvinne til Porsgrunn, så vil det vaere nok av andre prosjekter å bruke dem på. Som flere har tatt til orde for tidligere, kan nevnes Skotfossve­gen og g/s-vei fra Tufteputte­n til Jønnevald hvor det de senere år har vaert betydelig boligbyggi­ng.

Ved flere anledninge­r har motstander­ne av bro- og boligprosj­ektet blitt beskyldt for manglende ønske om utvikling av byen. Det er vi ikke. Vi vil bare utvikle byen annerledes, med et sterkt sentrum og ikke en lang gate.

Hvor mange av byens befolkning er for prosjektet, ja det strides det også om. De fleste er for hevder tilhengern­e. Blant de folk jeg omgås er det i alle fall ikke mange, men mulig de finnes et annet sted. I så fall gir de lite lyd fra seg i media.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP ??
FOTO: SKJERMDUMP

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway