Varden

– Vil bli en jeg selv hadde trengt da jeg vokste opp

For snart seks år siden ble livet til Viktor Vågsland Skjolden (33) snudd på hodet. Nå føler han seg bedre enn noen gang, og ønsker å bruke sine erfaringer til å hjelpe andre.

- Tekst og foto: Heidi Østhus Erikssen

Jeg var 28 år og hadde gått på akkord med meg selv hele livet. Så jeg bestemte meg for å si opp jobben jeg hadde hatt i seks år, uten å vite hva jeg skulle gjøre videre, forteller sier Viktor Vågsland Skjolden til Varden.

Vi møter 33-åringen fra Gulset i forbindels­e med prosjektet «Menn i Helse». Viktor er en del av det andre kullet fra Telemark. I fjor var det kun syv deltakere, mens årets kull består av 19 menn i alderen 26 til 53 år.

– Det å ha stått utenfor arbeidsliv­et i lengre tid har vaert belastende. Vi har jo alle lyst til å bidra, sier Viktor.

«Menn i Helse» er et utdannings­løp for menn som mottar egnet ytelse fra Nav. Etter ett år med praksis og skole, starter laerlingpl­assen mot fagbrev som helsefagar­beider.

Flere kommuner er med i prosjektet og ønsker å bidra til å øke bemanninge­n, kompetanse­n – og ikke minst, få flere menn inn i helsesekto­ren.

Mennene i årets kull har veldig ulik bakgrunn. Noen har vaert i Nav-systemet en årrekke, andre mistet jobben under pandemien og har et ønske om å finne en ny yrkesvei.

Annerledes

Viktors historie skiller seg ut. Han gikk gjennom en stor omstilling i livet i 2018 da han bestemte seg for å skifte kjønn. Å skulle jobbe samtidig som han i denne prosessen fikk jevnlig oppfølging og behandling ved Rikshospit­alet, ble umulig.

– Jeg har følt meg annerledes hele livet, men aldri skjønt helt hva det var. Jeg har trengt disse årene på å bli kjent med Viktor, hvem jeg er som person og hva som er det rette for meg. Nå har brikkene endelig falt på plass, forteller han.

Og en del av disse brikkene Viktor snakker om, har vaert å finne ut hva han ønsker å jobbe med. Da muligheten til å bli med på prosjektet «Menn i Helse» dukket opp, slo han umiddelbar­t til.

– Jeg har mye kunnskap, og vil gjerne vaere en jeg selv hadde trengt da jeg vokste opp. Jeg vil gjerne vaere en ressurs for andre. Og i helsesekto­ren har jeg virkelig funnet min plass.

Å fortelle de andre deltakerne i prosjektet om bakgrunnen sin, var noe Viktor gruet seg til. Heldigvis var det helt uten grunn.

– Det er liksom ikke det første jeg forteller når jeg møter nye personer, men jeg er veldig åpen om reisen min. Så jeg ventet nok på at den rette anledninge­n skulle dukke opp, sier han.

På en skoletur rundt Åletjern på Gulset var tiden inne.

– Jeg sa at jeg var født i feil kropp. Det var ingen som stilte spørsmål ved det, og jeg har blitt inkludert på samme linje som alle andre. Det er jeg veldig takknemlig for. Vi er en bra gjeng.

Mandag denne uken var de 19 elevene i prosjektet samlet på The Room i Skien for en yogaøkt.

– Menn må bli flinkere til å lytte til egen kropp, kjenne på stillheten og roe ned. Dette burde vaert obligatori­sk for alle som skal bli helsefagar­beidere, sier jordmor og laerer for prosjektet, Hanne Moen.

Før yogaøkten møter vi også en annen deltaker i prosjektet. Petter Murud (33) sa opp en trygg og stabil jobb, uten å ha en back-up.

– Den siste jobben slet virkelig på mine verdier, og jeg følte meg utilstrekk­elig. Til slutt orket jeg ikke et sekund lenger, og sa opp, sier han.

I januar i år havnet han dermed i Navsysteme­t, og etter knappe to måneder søkte han seg til helseprosj­ektet og fikk plass.

– Jeg gruet meg til å gå inn i Nav-systemet ettersom det fortsatt er en del stigma knyttet til det. Men jeg har fått god hjelp og må virkelig skryte av dette opplegget. Det har gitt min hverdag mening, sier Petter.

Aldri for sent

I utdannings­løpet starter de med en praksisper­iode i helsesekto­ren, slik at deltakerne fort kan finne ut om dette virkelig er noe for dem før de setter seg på skolebenke­n.

– Vi er alle voksne folk som har vaert andre steder i livet og alle er her for å laere. Det føles trygt og er et godt miljø hvor vi snakker sammen og støtter hverandre.

– Så har vi erfart at det aldri er for sent å laere noe nytt.

Pia Charlotte Healy Faaberg er fylkeskoor­dinator for Menn i helse i Vestfold og Telemark. Hun forteller at stadig flere kommuner tar kontakt for å bli med i prosjektet og at de har sett en tydelig økning antall søknader fra menn i Nav-systemet.

– Alle deltakerne har ulik livs- og arbeidserf­aring, og noen synes det er tungt å komme tilbake på skolebenke­n. Men de støtter og hjelper hverandre gjennom dette. Det er ganske rørende å se hvor godt samholdet i gruppa er, sier Pia.

Både Petter og Viktor har hatt praksis innen eldreomsor­gen, og utelukker ikke at det er her de kommer til å ende opp etter endt utdanning.

– Jeg liker å jobbe med eldre og kanskje spesielt innen demensomso­rg. Det er noe med å se menneskene bak sykdommen også. Og hvor lite som skal til for å glede dem. Det er ekstremt givende, sier Petter.

 ?? ?? ROE NED: Årets kull i prosjektet «Menn i helse» var denne uken på yoga for å laere å lytte til egen kropp.
ROE NED: Årets kull i prosjektet «Menn i helse» var denne uken på yoga for å laere å lytte til egen kropp.
 ?? ?? SA OPP: Petter Murud sa opp jobben uten å ha en plan for hva han skulle gjøre. «Menn i helse-prosjektet» ble løsningen.
SA OPP: Petter Murud sa opp jobben uten å ha en plan for hva han skulle gjøre. «Menn i helse-prosjektet» ble løsningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway