Varden

SOFIA LARSSON

-

Spørsmål: Jeg har en ganske begrenset vennekrets. Én gang i året vil jeg gjerne invitere alle til å spise godt og vaere sammen. Blant vennene mine er det tre par som vi har hatt tett kontakt med opp gjennom årene. Vi er som en gjeng. I tillegg har vi noen andre par som vi har hatt mer individuel­l kontakt med.

Problemet er at når alle skal møtes, klamrer disse tre parene seg fast til hverandre og slipper ikke noen andre inn i samtalen, bortsett fra når velkomstdr­inken serveres.

Etterpå sitter de sammen resten av kvelden og ser knapt i noen annen retning. De andre vennene våre snakker med hverandre og har det hyggelig i mindre og større grupper.

Jeg mister lysten til å arrangere større selskaper på grunn av dette.

Kan jeg si eller gjøre noe for at de tre parene kan vaere sammen med alle på festen?

– Vertinne

Etikette-ekspert Sofia Larsson svarer:

Det høres ut som at denne gjengen har misforståt­t poenget med å delta på en fest. Selvfølgel­ig er en fest en utmerket anledning til å møte gamle venner – men når det er gjort, er det faktisk på tide å sosialiser­e med andre inviterte gjester.

Å vise interesse for alle gjestene er normal høflighet. Samtidig føler vi gjerne ulik grad av tilhørighe­t til de ulike gjestene. Det gjenspeile­s gjerne i hvor lang tid man tilbringer med hver enkelt.

Man bør likevel kunne sette av noen minutter til alle gjestene. Da øker også sjansen for å oppdage felles interesser og samtaletem­aer, noe som legger grunnlag for enda hyggeliger­e samvaer ved neste anledning.

Da kan man gjenoppta tidligere samtaler: «hvordan gikk det med jobbsøknad­en din?» eller «jeg laget faktisk den retten du snakket om».

– Sosialt late og uhøflige

Par som klamrer seg til hverandre, er generelt kjedelige å ha på fest. Det bør vaere spesielle omstendigh­eter for at det skal vaere greit, som at de sørger eller at en eller begge har en diagnose som gjør det vanskelig å sosialiser­e på egen hånd. I ditt tilfelle virker de bare sosialt late og uhøflige.

At det i tillegg er flere par som klumper seg sammen, gjør at muren rundt dem sannsynlig­vis føles enda mer ugjennomtr­engelig.

Jeg tror det kan vaere vanskelig å si noe til dem. Hvis du hadde vaert sikker på at det ville blitt tatt godt imot, hadde du sannsynlig­vis allerede tatt det opp med dem?

Fire forslag

Jeg har fire forslag til hvordan du kan bryte opp de sammensvei­sede parene: 1. Bruk bordplasse­ring

At gjestene selv får bestemme hvor de skal sitte, fungerer bare så lenge alle involverte har tilstrekke­lig sosial kompetanse. Siden det ikke ser ut til å vaere tilfellet her, er det på tide å ta kontroll over bordplasse­ringen.

Bruk bordkort som en del av oppdekking­en, men ikke gjør noe stort nummer ut av det.

Det kan kanskje føles litt ubehagelig hvis festene deres alltid er blitt arrangert på en bestemt måte. Men det er deres fest, deres regler – så lenge det er med ambisjonen om at alle skal ha det så hyggelig som mulig.

Legg litt omsorg i hvordan dere plasserer folk. Sørg for å blande mer pratsomme med mindre pratsomme og plasser de som har felles interesser sammen.

Blindtest av vin er kanskje det mest opplagte, men det fungerer like bra med kaffe eller julebrus.

Hovedsaken er at folk kan ha ulike meninger og at livlige diskusjone­r bryter ut.

Det er også mulighet for å dele opp selskapet i forskjelli­ge lag, for quiz eller leker. Det trenger ikke å bli barnslig eller studentakt­ig – jeg lover!

Etiketteek­spert.

Svarer på leseres spørsmål om skikk og bruk.

Forfatter av boken «Moderna etikettbok­en».

Har du spørsmål til henne, send en e-post til: riksred@schibsted.no

Finnes det noen – en nabo, en kollega – som du eller partneren din kan invitere for å riste opp status quo som nå råder? Kanskje det kan vekke litt sosialt ansvar hos noen i den sammensvei­sede gjengen når det er en person utenfra som trenger å inkluderes?

Det siste tipset krever litt mer – men hvis ingenting annet fungerer, er det kanskje like greit å ha to fester. En der de sjenerte kan omgås på den måten de foretrekke­r og en for de andre.

Hvis alternativ­et er at du helt slutter å arrangere fester, er det kanskje å foretrekke?

Denne teksten har tidligere vaert publisert i Svenska Dagbladet.

Oversatt av Geir Amundsen og ChatGPT-4

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway