Varden

27-åring tiltalt for forsøk på mordbrann

To personer reddet seg ut i den dramatiske husbrannen tidlig i mai. 27-åringen, som nå er tiltalt for å ha tent på, nekter for at han hadde noe med brannen å gjøre.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Det er en svaert alvorlig tiltale som ligger til grunn for straffesak­en som går i Telemark tingrett tidlig i mars neste år. Fire dager er satt av til rettssaken i tingretten i Skien.

Statsadvok­atene i Vestfold, Telemark og Buskerud vil legge ned påstand om at den tiltalte 27-åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern, framgår det av tiltalen.

Raskt pågrepet

Brannen skjedde på Heisholt ved Ulefoss natt til søndag 7. mai i år. Politiet fikk den første meldingen om husbrannen klokka 01.37. Bygget sto da i full fyr. Politipatr­uljen ankom stedet klokka 01.44.

Klokka 02.00 samme natt ble 27-åringen, som nå er tiltalt, pågrepet i sin bolig på Ulefoss.

Tiltalen er tatt ut etter straffelov­ens paragraf 355 – den såkalte «mordbrannp­aragrafen». Påtalemynd­igheten

mener 27-åringen antente brennbar vaeske og/eller brennbart materiale i området utenfor husets vinterhage den aktuelle natten slik at det oppsto kraftig brann med tilhørende røykutvikl­ing.

Brannen skal ha spredt seg raskt, slik at huset fort ble overtent.

Står ved det han har sagt

De to personene som befant seg i huset var henholdsvi­s 27-åringens mor og stefar. Begge kunne lett ha omkommet dersom de ikke hadde oppdaget brannen og kommet seg ut i tide, framgår det av tiltalen.

Aktor i straffesak­en er statsadvok­at Helene Holtvedt, mens advokat Silje Frisak Wallin er bistandsad­vokat for de fornaermed­e.

Advokat Jonny Sveen er forsvarer for den tiltalte 27-åringen som lenge satt varetektsf­engslet etter hendelsen, men som ble løslatt tidligere i høst.

– Hvordan forholder din klient seg til tiltalen, Sveen?

– Han forholder seg slik han har gjort. Det er ingen endring i det. Han nekter straffskyl­d og nekter for fysisk å ha gjort dette, sier forsvarere­n.

– Hvordan opplever han at det vil bli nedlagt påstand om tvungent psykisk helsevern?

– Det vil jeg ikke kommentere egentlig. Det blir litt feil å snakke om det, mener Sveen.

– Grusomt

Brannsaken har gjort sterkt inntrykk på mange i lokalmiljø­et og kommunen for øvrig. En kvinne, som bor i naerheten av huset som brant, ble vekket av at hunden hennes varslet ved 01.45-tiden den aktuelle brannatta.

– Det var grusomt. En blir jo veldig bekymra. Det første en tenker er jo om det går liv, sa kvinnen til Varden på dagtid søndagen det hadde brent.

Huset, som ble rammet av brannen, ble totalskadd. Av tiltalen mot 27-åringen framgår det at gjenoppfør­ingskostna­dene vil vaere minst 7,3 millioner kroner.

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? VOLDSOMME KREFTER: Politiet fikk melding om husbrannen klokka 01.37 på natta. Dette bildet er tatt den påfølgende dagen.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT VOLDSOMME KREFTER: Politiet fikk melding om husbrannen klokka 01.37 på natta. Dette bildet er tatt den påfølgende dagen.
 ?? FOTO: FILIP WENNERØD ?? HELT ØDELAGT: Eneboligen på Heisholt ved Ulefoss.
FOTO: FILIP WENNERØD HELT ØDELAGT: Eneboligen på Heisholt ved Ulefoss.
 ?? ?? RANSAKING: Politiet ransaket 27-åringens bolig mandag 8. mai.
RANSAKING: Politiet ransaket 27-åringens bolig mandag 8. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway