Varden

Travle dager på grunn av glatta

Vaeromslag­et har sørget for glatte veier og gangveier i fylket. Ved Sykehuset Telemark merker de ekstra stort trøkk i førjulstid­en.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Bare i helgen fikk Sykehuset Telemark inn mange pasienter som hadde vaert uheldige.

– Ja, det ble veldig travelt her da glatta kom, sier seksjonsle­ge ved ortopedisk avdeling på Sykehuset Telemark, Hilde Apold og utdyper:

– Det var 14 pasienter med bruddskade­r som vi ikke rakk å operere i helga. Vi jobber på spreng for å få gjennomfør­t alle disse operasjone­ne denne uka, slik at folk slipper å sitte med ubehandled­e brudd inn i jula. Disse operasjone­ne er stort sett enkle og tidsmessig greie å gjennomfør­e. Og det er en situasjon vi har vaert forberedt på, siden det jo ikke er uvanlig med ulykker på glatte veier.

Håndledd, ankler og albuer

Hun sier at bruddskade­ne som folk har kommet til sykehuset med er typiske fallskader.

– Det er snakk om skader i håndledd, albuer og ankler. Altså helt vanlige skader man kan pådra seg ved fall på islagte veier og gangstier, sier Apold.

Men det er ikke alle som ender med brudd.

– Et eksakt antall med henvendels­er på akuttmotta­ket sitter jeg ikke på, men vi regner med at det er 3–4 besøk på akuttmotta­ket per bruddskade som må opereres, sier seksjonsle­gen. fall

Har utsatt andre operasjone­r

En konsekvens av alle skadene er at andre operasjone­r ved sykehuset blir utsatt.

– Ja, det har vaert såpass stort volum av bruddskade­r at vi har måttet utsette noen operasjone­r som ikke er tidskritis­ke, sier Apold som til tross for stort trøkk ber folk om å ikke nøle med å møte opp hvis de har skadet seg.

– Nei, vi har ikke sprengt kapasitet i den forstand. Selvsagt skal folk få hjelp hvis de trenger det.

Avslutning­svis kommer seksjonsle­gen med en oppfordrin­g.

– Skal du ut på gåtur nå, så bruk brodder eller piggsko og strø godt selv. Det er bedre å forebygge enn å behandle, sier Apold.

 ?? FOTO: ARKIV, FREDRIK NORDAHL ?? MANGE BRUDD: Hilde Apold, seksjonsle­ge ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Telemark, forteller om travle dager.
FOTO: ARKIV, FREDRIK NORDAHL MANGE BRUDD: Hilde Apold, seksjonsle­ge ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Telemark, forteller om travle dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway