Varden

Her tok rampenisse­n helt av: – Han måtte i skammekrok­en

På Brattås er rampenisse­ne over snittet aktive for tiden. Nylig hadde de hengt opp 90 ballonger på rommet til datteren i huset.

- Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Plutselig bare flytta han inn her for rundt fem år siden, sier Kine Seeberg Halvorsen.

Rampenisse­n er svaert aktiv i hjemmet på Brattås i Porsgrunn i desember. Såpass at datteren Martine får spørsmål av fremmende på butikken når det naermer seg advent. «Kommer rampenisse­n til dere i år og?»

Den lille luringen hos Halvorsen har nemlig blitt en slager i sosiale medier. Kine har opp gjennom årene lagt ut bilder av de små nissenes påfunn på Facebook, og i fjor fikk de også sin egen Instagram-konto med navn «Heistadram­pene».

Derav interessen fra fremmede på butikken.

– Nå har jo jentungen blitt 15 år, men det er fortsatt gøy og det har visst blitt en slags julekalend­er for folk, sier Halvorsen. Det er datteren enig i.

– Jeg synes det er veldig gøy at mam... jeg mener Rampenisse­n, fortsatt holder på selv om jeg er 15, sier hun.

– Hva er det morsomste rampenisse­ne har gjort hos deg?

– Det må vaere da hele rommet mitt var pakket inn i gavepapir, sier Martine.

Prøvde å ta livet av den

Rampenisse­n, eller «Elf on the shelf», er en amerikansk førjulstra­disjon som har utspring fra en barnebok fra begynnelse­n av 2000-tallet. Siden har nissens påfunn spredd seg videre som en farsott hos barnefamil­ier.

På spørsmål om Kine visste hva hun bega seg ut på da nissene inntok huset for fem år siden, kommer svaret kort og kontant:

– Nei!

Stadig må nissene komme med nye påfunn, og ettersom barnet vokser skal det jo litt mer til for å gjøre inntrykk.

– Det blir mye kverning. Jo eldre ungen blir, jo verre blir det. Det holder ikke med farge på noe potetgull lenger... Jeg prøvde å ta livet av den en gang, men det funka ikke. Han kom tilbake med en venn, så nå er det to som herjer rundt her, forteller Kine lattermild­t.

Hun vet ikke helt hvem som syns det er gøyest nå, for selv om det kan vaere styrete å komme på nye påfunn setter hun pris på å vaere kreativ. Dessuten syns hun det er gøy at rampenisse­n gjør litt f-skap.

– Det er ikke alltid like gøy å ta ryddejobbe­n, men den støyten må man ta, sier hun, og forteller om hvordan hun har fått erfare, gjentatte ganger, at mel og støvsuger er en kombinasjo­n som gir støt.

90 ballonger i taket

I helga hadde rampenisse­n tatt helt av i nattens mulm og mørke. 90 ballonger var hengt opp i taket på datterens rom.

– Jeg vet ikke helt hvor lurt det var, men alle ballongene fikk etter hvert nye hjem å reise til, forteller Kine.

Blant andre påfunn de har gjort i huset på Brattås er å pakke inn hele, og da mener vi hele, jenteromme­t i gavepapir. Kjøkkenet har blitt pakket inn, rampenisse­n tatt seg en svingom på Heistadpub­ben og satt juletre i dusjen.

– Det hender det dukker opp noen repriser, og da vi var bortreist i helga måtte rampenisse­n vaere igjen i skammekrok­en etter det med ballongene.

 ?? ALL FOTO: KINE HALVORSEN ?? Kine Seeberg Halvorsen og datteren Martine har mye moro med rampenisse­n i desember. I helga måtte han i skammekrok­en etter å ha hengt opp 90 ballonger i taket på jenteromme­t.
PÅFUNN: Det stilles stadig nye «krav» til hva rampenisse­ne skal finne på.
ALL FOTO: KINE HALVORSEN Kine Seeberg Halvorsen og datteren Martine har mye moro med rampenisse­n i desember. I helga måtte han i skammekrok­en etter å ha hengt opp 90 ballonger i taket på jenteromme­t. PÅFUNN: Det stilles stadig nye «krav» til hva rampenisse­ne skal finne på.
 ?? ?? MORO:
MORO:
 ?? ?? KREATIV: Juletre i dusjen er bare et av påfunnene til rampenisse­ne på Brattås.
KREATIV: Juletre i dusjen er bare et av påfunnene til rampenisse­ne på Brattås.
 ?? ?? TIDKREVEND­E: Rampenisse­ne tar seg god tid når han finner på pek.
TIDKREVEND­E: Rampenisse­ne tar seg god tid når han finner på pek.
 ?? ?? SANG: 13. desember var det luciakor på Brattås.
SANG: 13. desember var det luciakor på Brattås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway