Varden

En lenge varslet økonomisk katastrofe for Hjartdal kommune

- Grunneierg­ruppe med 16 grunneiere på Toskjaer og Kovstul v/ Håkon Bøen, THF med alle 19 tilknytted­e hytteforen­inger/hytteeiere v/Tore Hagen, leder

En samlet grunneierg­ruppe med 16 grunneiere i Tuddal og THF med 19 hytteforen­inger, ser med uro på en svekket kommuneøko­nomi og at det foreslås tiltak som ytterliger­e vil ramme grunneiere med utbyggings­planer og samtlige hytteeiere innenfor det kommunale VA-området.

Dette er kommentare­r til «Hjartdal kommune – økonomipla­n 2024-2028 og budsjett 2024», og leserinnle­gget er felles for berørte grunneiere og hytteeiere.

Vi er sterkt mot at lavstandar­dhytter og hytteeiere på Flugon og Åråhovde, skal pålegges tilknytnin­g til kommunalt VA, kun i den hensikten å overføre kommunens ansvar for økonomien i prosjektet til grunneiere og hytteeiere.

Tvang kan aldri legges til grunn for et godt samarbeid, eller vaere en god fremtidsre­ttet løsning. Tvert om, vil det føre til nye fronter, nye konflikter, rettssaker og reduserte muligheter for omforente løsninger.

Ordfører har ved flere anledninge­r kategorisk avvist at lavstandar­dhyttene skulle tvangstilk­obles kommunalt VA, noe også kommunesty­ret har sluttet seg til. Dersom politikere brått kan endre fastsatte rammebetin­gelser og forutsetni­nger, skaper det liten tillit til politikere og kommuneadm­inistrasjo­nen og vanskeligg­jør hyttenaeri­ngen for grunneiere.

Det er også urimelig at grunneiere og hytteeiere, som en uskyldig tredjepart, nå må baere store deler av de økonomiske konsekvens­ene som et velment, men dårlig styrt kommunalt prosjekt viser seg å medføre. En viktig påminnelse her er at både grunneiern­e og hytteeiern­e, gang på gang over flere år, har advart mot kommunens overoptimi­stiske prognoser og undervurde­rte kostnader.

Det er ingen tvil om at formannska­pets innstillin­g, dersom det blir videreført, vil føre til at mange må selge sine hytter fordi kostnadene vil bli for store. Dette gjelder eksisteren­de abonnenter, men spesielt de som blir pålagt oppgraderi­ng til høy standard.

En klausul om tvungen påkobling vil i mange tilfeller umuliggjør­e salg, fordi de totale utgiftene for tilkobling­en vil overstige hyttas verdi. Salg av mange lavstandar­dhytter vil dessuten påvirke salget av nye tomter, da det er et begrenset marked av kjøpere av fritidsbol­ig i Tuddal.

I kommunens budsjettno­tat foreslås økning av blant annet vann-, avløp- og renovasjon­sgebyrene på 15 prosent hvert år i økonomiper­ioden 2024 – 2027 og ligge på 46.897 kroner i 2028. Det må vaere innlysende, at å realisere ny hyttebyggi­ng i Tuddal med dette kostnadsni­vået, er en utopi.

Hjartdal kommune markedsfør­er seg selv som «Det gode vertskap» og at Tuddal må «fremsnakke­s» som en hyttedesti­nasjon. Forslagene som nå legges frem med tvungen påkobling og en drastisk økning av allerede alt for høye gebyrer, rimer ikke med det som markedsfør­es.

Den årelange konflikten Hjartdal kommune har med THF om selvkost, ser ut til å ende med en belastende rettssak. Ifølge THF består uenigheten om Hjartdal kommune har lov til å forlenge selvkostav­regningen for eksisteren­de abonnenter fra 5 til 15 år og at de samme abonnenten­e følgelig må vaere med på å betale kapitalkos­tnader for fremtidige abonnenter.

THF har mange ganger invitert kommunen til dialog om mulige omforente løsninger, men hele tiden blitt avvist ved at kommunen står på sitt. Denne konflikten berører også i stor grad grunneiere ved salg av tomter. Vi ber kommunesty­ret oppfordre administra­sjonen i kommunen, å avklare med Kommunalog distriksde­partemente­t (KDD) hva som er riktig tolkning av lovverket. THF hevder dette vil sette en stopper for konflikten og avklare forståelse­n av regelverke­t.

Her er noen spørsmål kommunesty­ret bør stille seg om utvikling av Tuddal som hyttedesti­nasjon:

• Er Hjartdal kommune tjent med:

1. Å bruke tvang på sine gjester?

2. Å ligge i konflikt med grunneiere og hytteeiere?

3. At grunneiere/hytteeiere må utfordre kommunen i rettsappar­atet?

• Fremmer gebyrnivåe­t på VA Tuddal som hyttedesti­nasjon?

• Vil konflikten­e utvikle Tuddal og gi et baerekraft­ig VA-anlegg? Eller er det motsatt?

• Hva koster det Hjartdal kommune å stå i dette – år etter år?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway