Varden

Atle flytta: – Jeg sa ja t

Han er kjempeforn­øyd med oppussings­resultatet, og framsnakke­r lokale håndverker­e. Vi har besøkt Atle i det «nye» funkishuse­t.

- Kristin Tangen Tolo kristin.tolo@varden.no

– Dette er et hus som passer mitt liv. 170 kvadrat på en flate, jeg kan bo her lenge, huset ligger fint til, og tomta er på hele 1,4 mål. Det er også kort vei ned til sentrum.

Atle Schei (59) jobber i Visma i Porsgrunn men bor i Bø. Han gikk i sin tid på videregåen­de i Bø, men siden 1984 har han bodd ulike steder i landet, blant annet i Porsgrunn.

– Nå var det på tide å flytte oppover. Det skjer så mye i Bø. Jeg har også familie og venner her, og naerhet til natur. Det har blitt mindre reising og flere videomøter etter korona. Nå har jeg hjemmekont­or og pendler opp og ned til Porsgrunn to dager i uka.

Lokale håndverker­e

For halvannet år siden kjøpte Atle seg hus i den eldre delen av Breisås-feltet. Mange av husene der ble bygget på 60-70-tallet. Atle gikk for totalrenov­ering av et hus på en tomt han likte godt.

– Hadde jeg vaert småbarnspa­ppa hadde jeg sikkert bygd i Nordbøåsen, men nå «bygde» jeg her.

– Jeg har bare brukt lokale folk, og det har vaert superservi­ce. Jeg vil trekke fram Murmester Espedalen, Telemark Bygg Entreprenø­r, Groven og Karlsen og Elektroplu­ss Telemark. Jeg vil takke Inge Midtbø, som tegna om hele huset. Og ikke minst; en stor takk til Laila Kile Grüner hos Fargerike som har hjulpet meg så mye med interiør.

Totalrenov­ering

Det var et totalrenov­eringspros­jekt, og det tok sin tid, men nå ligger huset der og skinner blant flere eldre boliger i feltet.

– Det er nok et generasjon­sskifte på gang i denne delen av Breisås. Det er kanskje aktuelt for flere å pusse opp slik som jeg har gjort? Det kan godt vaere at flere av husene i naerheten er pussa opp inne, men jeg tror mitt er ett av få som er pussa opp så mye utvendig.

Det ble drenert og isolert, lagt nytt tak, og vinduer og dører ble skifta ut. Innvendig ble råtne gulv revet opp og skifta ut, og den ene endeveggen ble erstattet av en ny.

– Vegger ble revet og/eller flytta på, og alle overflater er nye. Et bad ble pussa opp, et annet bad var nesten nytt. Den gamle garasjen ble et soverom, og det ble bygd en passasje mellom garasje og hus, som nå er gang.

En 80 kvadratmet­er stor veranda ble støpt, og en stor verandadør åpnet stua ut til verandaen.

– Man kan sitte i sofaen i stua og det føles som om man er ute, sier en fornøyd Atle.

Ja til alt

– Jeg sa ja til alt, jeg. Jeg fikk fantastisk hjelp fra alle hold. Det er ingenting jeg ville ha forandra på.

Oppussinge­n var i gang i september, og i mars kunne han flytte inn.

– Jeg synes det er kult med funkishus, sier han, og viser oss rundt inne. Kjøkkenet er fra Ikea.

– Jeg ville ha minst mulig kjøkken-look siden det er åpen løsning. Jeg har derfor ikke glass og ikke knatter, men mange skap til lagring av mye jeg ellers ikke får plass til i stua på grunn av mange vinduer.

TV-rommet var opprinneli­g et soverom, og det nye hjemmekont­oret er plassert i en del av huset som tidligere var leilighet. Der er det også et flunkende nytt bad.

– Det går mye i store fliser nå. Jeg hadde tenkt meg sort, men ble anbefalt å la vaere fordi det fort blir merker.

I gangen er det en flott «murtapet».

– Folk blir forundra over at det er tapet. De tror det er mur, smiler han.

Se muligheter

Atle var åpen for nye idéer i byggeprose­ssen, og har et par gode råd å gi videre:

– Lytt til fagfolka dine. En hvit farge er ikke en hvit farge, og fargene må passe sammen. Du må stole på folka du jobber sammen med.

Han er litt ekstra fornøyd med løsningen som innebaerer samme farge på tak og vegger på soverom.

– Det skaper en ekstra atmosfaere.

Han oppfordrer ellers flere til å se muligheten­e i eldre hus.

– Du får ofte en romsligere tomt på kjøpet. Man kan også pusse opp i etapper, en trenger ikke gjøre alt på en gang. Mange av de nye husene er så enormt store, men hva skal en med de store husene når ungene flytter ut og en bare bruker en fjerdedel av huset?

 ?? ?? Stue og kjøkken med åpen løsning. - Det går i mye sort og beige, sier Atle. ÅPENT UT: Atle Schei er storfornøy­d med totalrenov­ert hus.
Stue og kjøkken med åpen løsning. - Det går i mye sort og beige, sier Atle. ÅPENT UT: Atle Schei er storfornøy­d med totalrenov­ert hus.
 ?? ?? STOR STUE:
STOR STUE:
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FØR: Slik så huset ut før oppussinge­n.
FOTO: PRIVAT FØR: Slik så huset ut før oppussinge­n.
 ?? ?? PÅ JOBB: Atle trives på nytt hjemmekont­or.
PÅ JOBB: Atle trives på nytt hjemmekont­or.
 ?? ?? IKEA-KJØKKEN: Det flotte kjøkkenet er fra Ikea.
IKEA-KJØKKEN: Det flotte kjøkkenet er fra Ikea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway