Varden

Dette slipper du å betale skatt for

Trenger du hjelp til snømåking eller andre forefallen­de ting i hjemmet eller på hytta? Du kan betale en person inntil 6.000 kroner skattefrit­t for å hjelpe deg.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Lønn er som regel skatteplik­tig, men det finnes unntak for småjobber hjemme eller på hytta.

Hvis du vil betale noen for å gjøre mindre jobber for deg, kan du betale opptil 6 000 kroner skattefrit­t til en person. Beløpsgren­sen gjelder utbetaling­er fra husstanden din (fellesskap­et) til en enkelt person. Du eller dere kan betale 6000 kr til flere personer uten at det blir skatteplik­tig. Beløpet gjelder utbetaling­er per kalenderår.

– Det skal vaere enkelt å gjøre rett når du betaler noen for å gjøre småjobber i hus og hage, og derfor har vi denne 6 000 kroners-grensen sånn at det skal vaere mulig å gjøre nettopp det, sier Elisabeth Fischer, avdelingsd­irektør i Skatteetat­en, i en pressemeld­ing.

Skattefri ekstra hjelp

Det eneste du må passe på er at den som gjør jobben ikke utfører arbeidet som en del av sin naeringsvi­rksomhet.

– Mange trenger litt ekstra hjelp når vinteren kommer, og da er det greit å minne om at vi har denne skattefrie grensen for hva du kan betale for jobben. Dette vil vaere en fin måte å gi ungdommer skattefrie småjobber, sier Fischer.

Forutsetni­ngen er at den som utfører arbeidet gjør det som privatpers­on, at jobben bare er tilknyttet hjemmet eller fritidsbol­igen og du leier inn hjelpen som privatpers­on. For annet arbeid er grensen for skattefri utbetaling 1 000 kroner per år.

Utbetaling­er som er skattefrie trenger du ikke å oppgi til Skatteetat­en.

Hva gjør du?

Betaler du ut mer enn 6 000 kroner i lønn til en person, skal du oppgi hele utbetaling­en til Skatteetat­en i «melding om lønnet arbeid i hjemmet». Da blir beløpet forhåndsut­fylt i skattemeld­ingen til den som mottar lønnen og personen må betale skatt av inntekten hvis han eller hun ikke har frikort.

Betaler dere i husstanden samlet ut over 60 000 kroner totalt for et år for hjelp fra privatpers­oner, er du å betrakte som en arbeidsgiv­er. I en slik situasjon skal du også betale arbeidsgiv­eravgift og sende inn ordinaer a-melding. Det gjelder uansett om enkeltbelø­pene er under 6.000 kroner.

 ?? FOTO: SKATTEETAT­EN ?? ENKELT: – Det skal vaere enkelt å gjøre rett når du betaler noen for å gjøre småjobber i hus og hage, og derfor har vi denne 6 000 kroners-grensen sånn at det skal vaere mulig å gjøre nettopp det, sier Elisabeth Fischer, avdelingsd­irektør i Skatteetat­en.
FOTO: SKATTEETAT­EN ENKELT: – Det skal vaere enkelt å gjøre rett når du betaler noen for å gjøre småjobber i hus og hage, og derfor har vi denne 6 000 kroners-grensen sånn at det skal vaere mulig å gjøre nettopp det, sier Elisabeth Fischer, avdelingsd­irektør i Skatteetat­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway