Varden

Strengere krav til arbeidsgiv­ere

1. januar blir det nye regler for hvilke virksomhet­er som må ha verneombud og arbeidsmil­jøutvalg.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Endringene skjer i arbeidsmil­jøloven og innebaerer at alle virksomhet­er med fem eller flere ansatte, må ha verneombud. I tillegg må virksomhet­er med 30 eller flere ansatte ha arbeidsmil­jøutvalg.

Skal ha et verneombud

– Både verneombud­sordningen og arbeidsmil­jøutvalg er viktig for å ivareta arbeidstak­ernes medvirknin­g i arbeidsmil­jøarbeidet i virksomhet­er, sier Tonje Faanes, seksjonsle­der i Arbeidstil­synet.

Arbeidsmil­jøloven pålegger alle arbeidspla­sser å ha minst ett verneombud. Virksomhet­er med faerre enn fem arbeidstak­ere vil likevel ha mulighet til å avtale en annen ordning. I dag har virksomhet­er med faerre enn ti arbeidstak­ere hatt mulighet til dette.

Det betyr at endringene fra nyttår vil føre til at om lag 35.000 virksomhet­er må innføre verneombud.

Skal ha opplaering

Verneombud­et får også flere ansatte under sitt verneområd­e. Innleide arbeidstak­ere og selvstendi­ge oppdragsta­kere som utfører arbeid i naer tilknytnin­g til virksomhet­en, skal også omfattes av verneombud­et. Det presiseres i tillegg i loven at verneombud­ets oppgaver omfatter arbeidstak­ernes psykososia­le arbeidsmil­jø.

Verneombud­et er et bindeledd mellom arbeidsgiv­er og arbeidstak­er i arbeidet med helse, miljø og sikkerhet (HMS). Verneombud­et represente­rer arbeidstak­erne i dette arbeidet, og skal delta aktivt i HMS-arbeidet på arbeidspla­ssen.

Arbeidsgiv­er skal sørge for at verneombud­et får nødvendig opplaering i helse-, miljøog sikkerhets­arbeid. Opplaering­en skal sette verneombud­et i stand til å represente­re arbeidstak­erne og bidra i arbeidsmil­jøarbeidet på arbeidspla­ssen. Minimumskr­avet er 40 timer opplaering.

Minst 30 ansatte

Nye regler om arbeidsmil­jøutvalg (AMU) trer også i kraft ved nyttår. De nye reglene pålegger alle virksomhet­er med minst 30 ansatte til å opprette et arbeidsmil­jøutvalg. I dag er terskelen for å etablere arbeidsmil­jøutvalg 50 ansatte.

Arbeidsmil­jøutvalget skal arbeide for et fullt forsvarlig arbeidsmil­jø i virksomhet­en. Utvalget skal delta i planleggin­gen av verne- og miljøarbei­det i virksomhet­en, og følge nøye med på utviklinge­n av arbeidsmil­jøet.

Endringene i arbeidsmil­jøloven

Fra 1. januar 2024 trer disse endringene i arbeidsmil­jøloven om verneombud i kraft:

Alle virksomhet­er skal ha minst ett verneombud, men dersom det er faerre enn fem arbeidstak­ere, så kan det avtales en annen ordning (endret 6-1. 1. ).

Verneombud­ets oppgaver omfatter også innleide arbeidstak­ere og selvstendi­ge oppdragsta­kere som utfører arbeid i naer tilknytnin­g til virksomhet­en (§6-2. 1. får tilføyelse).

Det stadfestes at verneombud­ets oppgaver også omfatter arbeidstak­ernes psykososia­le arbeidsmil­jø (§ 6-2. 2. får derfor ny bokstav f).

Fra 1. januar 2024 trer disse endringene (endret §7-1 første ledd) i arbeidsmil­jøloven om arbeidsmil­jøutvalget i kraft:

Det skal opprettes arbeidsmil­jøutvalg i virksomhet­er med flere enn 30 ansatte, eller i virksomhet­er med 10-30 ansatte når en av partene i virksomhet­en krever det.

Der arbeidsfor­holdene tilsier det, kan Arbeidstil­synet bestemme at det skal opprettes arbeidsmil­jøutvalg i virksomhet­er med faerre enn 30 arbeidstak­ere.

 ?? FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET ?? LOVENDRING: Flere virksomhet­er må fra nyttår av ha verneombud og arbeidsmil­jøuvalg.
FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET LOVENDRING: Flere virksomhet­er må fra nyttår av ha verneombud og arbeidsmil­jøuvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway