Varden

Advarer om fyring i peisen: – Risikoen er stor

Bruker du melkeller juicekarto­ngen til å få fyr på peisen? Da risikerer du pipebrann og i tillegg går gjenvinnba­re fibre opp i røyk.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Det er fortsatt for mange nordmenn som brenner kartongene sine i stedet for å kildesorte­re dem. I en forbrukeru­ndersøkels­e Kantar har gjort for Grønt Punkt Norge i november, svarer 82 prosent at de kildesorte­rer alle eller de fleste drikkekart­onger.

Av de som ikke kildesorte­rer er det flere som svarer at det går i ovnen eller peisen.

Returselsk­apet Norsk Returkarto­ng i Grønt Punkt Norgesyste­met er bekymret for at høye strømprise­r kan gjøre det fristende for flere å bruke kartonger til opptenning.

– Selv om de aller fleste er flinke til å sortere kartongene til gjenvinnin­g, så er risikoen stor for de som legger kartongene i peisen i stedet for papp- og papirdunke­n, sier administre­rende direktør Svein Erik Rødvik i Norsk Returkarto­ng.

Fester seg i pipa

Gaute Bøe, leder for Feiermeste­rnes Landsforen­ing deler returselsk­apet sin bekymring.

– Kartonger utvikler høy varme raskt og kan føre til for høye temperatur­er i ildstedet og i pipa. I tillegg inneholder alle drikkekart­onger og en god del annen kartong et plastbeleg­g som omdannes til beksot. Dette fester seg i pipa og kan over tid føre til pipebrann. Fyr opp med tørr småved og eventuelt en opptenning­sbrikke, sier Bøe.

Deres felles oppfordrin­g er derfor: «Ikke brenn kartongene!»

Best for miljøet

Returselsk­apet minner også om at å levere alle kartonger til gjenvinnin­g er det aller beste for miljøet. Da går de til produksjon av nytt papir og kartongpro­dukter. Når man materialgj­envinner kartong bruker man om lag en fjerdedel av energien i forhold til å produsere fra nytt trevirke. Alle drikkekart­onger er i tillegg laget av jomfruelig (ny) fiber og har derfor mange liv foran seg som nye papir og kartongpro­dukter.

En annen motivasjon for å kildesorte­re drikkekart­onger fremfor å brenne dem, er at man i verste fall kaster penger på bålet. I Returkarto­nglotterie­t er alle typer drikkekart­ong ett lodd, og hvert år trekkes det 120 premier på 10.000 kroner og fire premier på 100.000 kroner. Lotteriet har eksistert siden 1997 og i løpet av disse årene har et stort antall privatpers­oner, barnehager, skoler eller andre foreninger fått premier som har kommet godt med.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? PIPEBRANN: Det er stor fare for pipebrann.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB PIPEBRANN: Det er stor fare for pipebrann.
 ?? FOTO: THOMAS BRUN / NTB KOMMUNIKAS­JON ?? ADVARER: Administre­rende direktør i Norsk Returkarto­ng, Svein Erik Rødvik.
FOTO: THOMAS BRUN / NTB KOMMUNIKAS­JON ADVARER: Administre­rende direktør i Norsk Returkarto­ng, Svein Erik Rødvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway