Varden

Den store byttedagen blir nok litt mindre

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Tredje juledag blir ofte omtalt som tredje juledag, men ikke bare det. Gjennom generasjon­er har avisene hatt en tradisjon. De rapportere­r om den store byttedagen. Den innebaerer at de som har fått to like bøker, oppsøker butikken for å bytte den ene i en annen bok. Eller de bytter begge hvis de ikke har behov for «Den store bunadsboke­n» – eller har blitt lei av å lese om Hardy-guttene. I den grad det er mulig! Men jeg tror det ble byttet mye mer på 1980- og 90-tallet. Da var en kassett med

Sissel Kyrkjebø den vanligste julegaven. Bergenskvi­nnen hadde fast plass under juletreet, tett fulgt av kinasjakk og hjemmestri­kkede ullsokker. Sistnevnte var trøblete å bytte hvis en skulle oppretthol­de et noenlunde godt forhold til en eventuell strikkende svigermor. Ikke var det ønskelig heller, så kaldt som det var på beina i romjula på den tiden.

Det er ikke alle julegaver man har like stort utbytte av, så da er det kanskje greit å bytte. På den tredje siden er den mange som er mer interesser­t i utbytte enn bytte. Det gjelder også naeringer i krise. Skagerak Energi betaler ut milliardbe­løp i utbytte. Det har de altså råd til, til tross for at også de sliter med høye strømprise­r på kontorene. Eller forresten .... !

Også i oppdrettsn­aeringa er det store utbytter. Folk fortsetter ufortrøden­t å gomle på selvdød laks, med eller uten lus som garnityr. De som mener det eksisterer en utbredt helseangst her i samfunnet, driver altså og overdriver. Men når det gjelder uttrykket «en glad laks» så faller det muligens på sin egen urimelighe­t. På grensen til det toskete! Uttrykket bør byttes!

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway