Varden

– Gikk lenger enn nødvendig

Kvinnen (18) som er siktet for drapet på Oliver Ravn Rønning (22) i Porsgrunn har hevdet hun forsvarte seg. Men retten tror ikke på det.

- Filip Wennerød filip.wennerod@varden.no

– Vi mener dette var snakk om en nødvergesi­tuasjon og min klient erkjenner ikke straffskyl­d, sa den drapssikte­de 18-åringens forsvarer, Tore Moen til NRK før helgen.

Telemark tingrett bestemte i forrige uke at 18-åringen skal forbli varetektsf­engslet i fire nye uker. Siktede har fortalt at hun forsvarte seg med balltre etter å ha blitt truet med en kniv.

Men retten oppfatter at siktedes beskrivels­er i avhøret per i dag ikke gir grunn til å tro at handlingen ble foretatt for å avverge et ulovlig angrep. Og at:

– Bevisbilde­t indikerer at siktede gikk lenger enn nødvendig og ut over det som framstår å ha vaert forsvarlig, heter det i kjennelsen som ble avsagt før jul.

Hørte skrik

Ifølge kjennelsen ble Rønning påført skader i ansiktet og hodet. Moren hans var vitne til hendelsen, men kunne ikke gripe inn. Hun har fortalt politiet at hun hørte skrik etter at sønnen hadde gått inn i oppgangen hvor han og siktede bodde, og at hun så gjennom verandadør­en at 18-åringen slo sønnen flere ganger.

I fengslings­møtet tok retten også stilling til spørsmålet om tilregneli­ghet. En sakkyndig har uttalt at det ikke er overveiend­e sannsynlig at siktede har en sterk avvikende sinnstilst­and.

– Det er ved vurderings­tidspunkte­t ikke noen mistanke om psykosetil­stand eller andre tilstander som gir svekket virkelighe­tsforståel­se, skriver retten.

Født mann

18-åringen er født mann, men vil omtales som kvinne. Retten vurderte hennes unge alder, psykiske utfordring­er og problemer knyttet til feilkjønni­ng.

– Men finner at disse verken isolert, eller vurdert samlet, gjør fortsatt fengsling uforholdsm­essig.

Politiet ønsker å holde 18-åringen fengslet fram til saken kommer opp i retten. Retten mener dessuten at det vil søte allmennhet­ens rettsfølel­se og skape utrygghet dersom den siktede kvinnen slipper fri nå. De anser det som realistisk at hovedforha­ndlingen vil kunne starte høsten 2024.

– Retten har forståelse for at siktede opplever varetektsf­engsling som tungt, men finner at fortsatt fengsling ikke er uforholdsm­essig i lys av sakens alvor, heter det i kjennelsen.

18-åringens forvarer sa til NRK etter fengslings­møtet at de kom til å anke kjennelsen om forlenget varetekt.

 ?? FOTO: VARDEN-TIPSER ?? DRAP: Kvinnen (18) som er siktet i drapssaken i Porsgrunn ble pågrepet kort tid etter drapet.
FOTO: VARDEN-TIPSER DRAP: Kvinnen (18) som er siktet i drapssaken i Porsgrunn ble pågrepet kort tid etter drapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway