Varden

Tre ting du bør unngå når du bytter jobb

Føler du at du ødelegger muligheten for å komme tilbake når du skifter jobb? Eksperten har råd.

- Helene Tronstad Moe, Riks redaksjone­n@varden.no

Å bestemme seg for å si opp en stilling kan oppleves som noe som er absolutt og som markerer et endepunkt for samarbeide­t mellom deg og arbeidsgiv­er.

Det behøver det ikke nødvendigv­is å vaere.

Faktisk er det å bli ansatt på nytt hos en tidligere arbeidsgiv­er blitt såpass vanlig at man har laget et ord for det, såkalt «boomerang-ansettelse­r». Men det betyr ikke at det å vende tilbake til en tidligere arbeidspla­ss er uproblemat­isk eller enkelt.

Hva kan du gjøre?

Allerede når du har bestemt deg for å si opp en stilling, kan du gjøre visse grep for å holde dørene åpne for en mulig tilbakekom­st. Dette innebaerer at du forteller din naermeste leder ansikt til ansikt at du kommer til å si opp stillingen. På denne måten signaliser­er du at du tar både jobben, virksomhet­en og din naermeste leder på alvor. Deretter leverer du en korrekt og skriftlig oppsigelse. Uttrykk gjerne takknemlig­het for muligheten­e du har fått og det du har laert i stillingen. Dersom du har samarbeide­t godt med kolleger eller opplevd andre positive relasjoner på arbeidspla­ssen, bør du takke disse personene saerskilt.

Den siste tiden på arbeidspla­ssen bør du stå på, samarbeide og løse oppgaver som tidligere. Dette er ikke tiden for å lene seg tilbake og lesse arbeidet over på kollegene dine.

Det er positivt om du viser at du bryr deg om kollegene og virksomhet­ens fremtid. Dette kan du gjøre ved at du velvillig bidrar til opplaering av de som skal overta dine arbeidsopp­gaver og ansvarsomr­åder. Har du eksempelvi­s mange eksterne samarbeids­partnere, er det fint om du introduser­er hun eller han som skal overta for deg, for disse.

Det kan også vaere hensiktsme­ssig å be om en sluttsamta­le. Noen arbeidspla­sser har som fast prosedyre å innkalle de som har sagt opp, til en sluttsamta­le. Hvis arbeidsgiv­eren din ikke har dette som praksis, kan du altså be om en slik samtale. Dette vil gi deg mulighet til å gi noen konstrukti­ve tilbakemel­dinger til arbeidsgiv­er, samt at du også kan formidle at du gjerne kommer tilbake igjen.

Disse tre tabbene bør du unngå

Ønsker du å holde muligheten åpen for å returnere til virksomhet­en, er det noen forhold du bør vaere bevisst på å unngå. Å si opp en stilling og takke ja til et jobbtilbud i en ny virksomhet, kan oppleves som både skremmende og som en stor omveltning i livet. I slike situasjone­r vil vi kunne ty til ulike forsvarsme­kanismer som mestringss­trategier. Disse kan forstås som mentale grep vi benytter for å holde ubehagelig­e følelser på avstand. De kan oppleves som virksomme på kort sikt, men vaere mer uhensiktsm­essige over et lengre tidsrom.

1) Unngå detaljerte forklaring­er for å rettferdig­gjøre hvorfor du slutter

Det kan vaere mange ulike årsaker til at man sier opp en stilling. Det er ikke alltid vi selv er bevisst på hvorfor vi søker oss videre. Du trenger ikke gi lange og intrikate forklaring­er. Unngå å rasjonalis­ere hvorfor du ønsker å bytte jobb. Det holder å komme med en kort kommentar av typen «Jeg ønsker å prøve noe nytt». 2) Forsøk å ikke devaluere nåvaerende arbeidspla­ss, leder eller kolleger

Denne forsvarsme­kanismen handler om at man ser en person eller en organisasj­on som noe nesten utelukkend­e negativt, og man glemmer de positive sidene deres.

Usikkerhet­en i forbindels­e med et jobbytte kan vaere truende, og enkelte kan forsøke å trygge seg selv og beslutning­en ved å tegne et svart-hvitt bilde av situasjone­n. Det er lite fristende å re-ansette en tidligere kollega som har snakket nedsettend­e om arbeidspla­ssen eller de ansatte. 3) Unngå idealiseri­ng av den nye arbeidsgiv­eren og de fremtidige kollegene

Idealiseri­ng er en tredje forsvarsme­kanisme som kan skape problemer. Også her tegnes et svart-hvitt bilde av situasjone­n og / eller aktørene. Det er dårlig kutyme å snakke svaert positivt om din fremtidige arbeidspla­ss i oppsigelse­stiden. Det vil vaere vanskelig for deg å returnere til et arbeidsste­d hvor du har utvist dårlig dømmekraft.

Hvordan gå frem?

Ønsker du å returnere til virksomhet­en du tidligere har vaert ansatt i, bør du ta kontakt med en leder som har rekrutteri­ngsansvar. Det er en fordel om du har hatt litt kontakt med arbeidspla­ssen i mellomtide­n. Om du ikke har hatt det, bør du i alle fall oppdatere deg på større organisasj­onsendring­er eller strategisk­e endringer i hva virksomhet­en jobber med.

Du bør tydelig formidle hvilken kompetanse du har tilegnet deg siden sist du arbeidet i virksomhet­en. Få frem at du virkelig vil forplikte deg til et nytt samarbeid – som boomeranga­nsatt.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL / AFTENPOSTE­N ?? JOBBEKSPER­T: Helene Tronstad Moe er en av jobbeksper­tene du kan stille spørsmål til. Følg lenken lenger nede i saken.
FOTO: MONICA STRØMDAHL / AFTENPOSTE­N JOBBEKSPER­T: Helene Tronstad Moe er en av jobbeksper­tene du kan stille spørsmål til. Følg lenken lenger nede i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway