Varden

Per Bergan til minne

- Arne R. Grøsfjeld

En kjent og høyt aktet mann i Skien og distriktet, Per Bergan er død, etter et kort sykeleie, 88 år gammel. Han ble bisatt fra kapellet på Nordre Gravlund torsdag under meget stor deltagelse fra slekt, venner og naboer.

Det store kapellet var fylt til siste plass. Gunnar Thelin talte og forrettet, og avdødes sønn, Trond, holdt en tale der han på familiens vegne tegnet et varmt og nøkternt bilde av sin far. Det var flott sang og musikk, - helt i tråd med avdødes ønske, er jeg overbevist om.

Per Bergan var en personligh­et. Innen for sitt område var han en kapasitet, men i egne øyne var han utrolig beskjeden. Å stikke seg fram, lå ikke til han.

Per Bergan ble i født i Skien 18. september 1935. Han vokste opp på Maela med «Mor», som han kalte henne, Bredine Bergan, - som enebarn. En sterk og meget tilstedeva­erende mamma. Han hadde en trygg og god oppvekst. Allerede i fire-årsalderen fikk han eget piano. Det var inngangen til hans musikalske univers og helt spesielle musikalske talent.

Familien Bergan drev slakterfor­retning i Skien. Ganske tidlig ble Per trukket inn i virksomhet­en, men etter hvert fikk han andre interesser. I voksen alder ble han utdannet ved Musikkonse­rvatoriet, tok siden pedagogikk, og ble musikklaer­er. Han var bl.a. musikklaer­er på Menstad ungdomssko­le. Mange her i distriktet husker han som en meget dyktig og initiativr­ik mann. Streng var han, men flertallet av dem han var i kontakt med tror jeg satte stor pris på hans vaeremåte og framfor alt hans dyktighet.

Bergan startet og ledet flere barne- og ungdomskor, dannet visegruppe - og var med å etablere Skien Musikkskol­e – dagens kulturskol­e som dag i dag betyr så mye for mange.

Mange av oss er kjent med at Per Bergan arrangerte små og store konserter på aldershjem og institusjo­ner – til glede for mange.

Jeg har i mange år kjent Per Bergan. Da jeg for mange, mange år siden jobbet i Porsgrunns/ Skiens Dagblad fikk jeg han til å anmelde store konsert-arrangemen­ter med kjente aktører. Jeg kan ikke huske han fikk store honorarer, men avisa fikk iallfall gode tilbakemel­dinger fordi avisa tok dette seriøst.

Like til det siste hadde undertegne­de, sammen med våre respektive, mange gode samtaler med Per Bergan. Vi hadde mye å snakke om, - selv om vi ikke ble ferdigsnak­ket. Jeg hadde iallfall mye jeg ville diskutert videre. I senere tid møttes vi ofte til gudstjenes­te i Skien kirke, med etterfølge­nde kirkekaffe. I dyp aerbødighe­t vil jeg takke for det vi fikk oppleve sammen, for godt kameratska­p og mye smil og latter. Takk!

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway