Varden

Mer kraft til Grenland og Telemark

- Jo Heringstad pensjonist og samfunnsde­battant

Ådne Naper er medlem av sentralsty­ret i SV og hovedstyre­t i KS, og har skrevet kronikk om kraftforsy­ningen, som er oppdatert 24. november: Han konstatere­r at det i det siste tiåret er gitt tillatelse­r til å ta i bruk mye kraft til ymse former for elektrifis­ering, etter at vannkraftu­tbygging er bremset ned til nesten ingenting, med mange verneplane­r og restriktiv samlet plan for vassdrag.

Dette svekker balansen mellom kraftprodu­ksjonen og kraftforbr­uket, så det blir flere og lengre tidsrom med import av til dels dyr kraft. Det fører til nedlegging av industri med stort kraftbehov, som REC Solar på Herøya i Porsgrunn.

Nå har vi vel «valgt bort» også vindkraft på land, så dyr vindkraft fra sokkel til dels langt ute i Nordsjøen gjenstår som mulighet: «Sørlige Nordsjø II» er nytt navn på Lille Fiskebank, som er 150 km sørvest for Lista langt vest i Agder. Der er vanndybden i største laget for bunnfaste vindmøller, så utbygging er avhengig av mye penger til subsidieri­ng.

Avstandene fra Hanstholm på Jylland til Kristiansa­nd i Agder, og fra Hirtshals på Jylland til Porsgrunn i Telemark, er henholdsvi­s ca. 120 og ca. 180 km. Dermed blir det aktuelt å erstatte to gamle kraftkable­r (500 MW samlet kapasitet) inn til Kristiansa­nd med ny kabel inn til Porsgrunn, som kan dimensjone­res for 700 eller 1400 MW kapasitet. Det grøvste alternativ­et må nok kombineres med et «nedre» og et «øvre» nytt kraftverk mellom Tinnsjøen og Mårvatnet, med pumpeturbi­ner og 1400 MW samlet kapasitet.

Jammerbugt er del av Skagerrak mellom Hirtshals og Hanstholm, med så liten vanndybde at det er mulig å bygge ut temmelig mye vindkraft der, med moderat kostnad og for eksport til Telemark i Norge. Den importen hit kan betales med eksport av verdifull Mår-kraft, i andre tidsrom med svak vind og lite vindkraft i Danmark.

Slik import og eksport kalles utveksling av kraft. De temmelig lange og grove kablene fra Sirdal til Tyskland og fra Suldal til England er temmelig store investerin­ger: De må brukes til både eksport og import av kraft, for å bli lønnsomme! Derfor bør det nok bygges også et nedre og et øvre pumpekraft­verk med 2800 MW samlet kapasitet mellom Suldalsvat­net og Blåsjø, så mye vindkraft kan importeres fra England og Tyskland, og brukes til å pumpe vann fra Suldalsvat­net opp til digert magasin i Blåsjø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway