Varden

Tapt tillit

Strømpolit­ikken har tatt oss i feil retning. Grådighete­n har overtatt styringen.

- Kurt Inge Dale Oppgitt strømkunde i Sør-Norge

Nye utenlandsk­abler bidrar i SørNorge til økt prissmitte fra de høye europeiske prisene. Flere eksperter tror at strømprise­n har etablert seg på et nytt og høyere nivå.

I tilknytnin­g til energikris­en i Europa, opplever også Sør-Norge sin tredje vinter på rad med høye strømprise­r. Inntil videre demper strømstøtt­en effekten for forbrukern­e, men den skal etter planen fases ut fra 2025. Så lenge gassprisen tynger Europa, vil dette vedvare, sier analytiker Olav Johan Botnen i Volt Power Analytics, til E24.

Det erpå tide å stille spørsmål om lovnader som ikke blir innfridd, spesielt når det gjelder forvaltnin­gen av en av våre mest verdifulle ressurser – norsk vannkraft.

Det er en urovekkend­e realitet at vannmagasi­nene tappes for at kraftselsk­apene skal opparbeide seg massiv gevinst. Selv med lave strømprise­r fyller de allerede sine lommer med svaert gode penger. Så markedskre­ftene for en så livsnødven­dig energikild­e som alle er avhengige av, skapte grenseløse muligheter for stor inntjening for selskapene. Det er kynisk!

Hvorfor blir norske ressurser eksportert uten hensyn til våre egne befolkning og naeringsli­v?

Internasjo­nalt samarbeid og handel er nødvendig, men det må ikke skje på bekostning av vårt eget lands velferd. Det er et paradoks at vi, med tilgang til enorme vannressur­ser og en fornybar energikild­e, opplever strømprise­r som gir profitt til selskaper, men ikke nødvendigv­is fordeler seg rettferdig blant innbyggern­e. Er dette i norsk velferds ånd at private aktører profittere­r på at folk fryser i sine egne hjem? Hvor er sosialdemo­kratiet som et av regjerings­partiene proklamere­r?

Vi trenger en stans av salg av norsk kraft til utlandet.

Nå er det tid til å sette foten ned og kreve at våre ressurser prioritere­s til fordel for det norske samfunnet. Vi ser jo hvem som drar nytte av at vi har ekstrempri­ser på strøm. Folk kan ikke lenger akseptere at vannmagasi­nene tømmes til fordel for økonomisk vinning på bekostning av folk flest.

Nå er det tid for at folket skal bli hørt. Politikern­e må ta ansvar. Det må gjennomfør­es nødvendige endringer for å sikre at norske naturressu­rser blir brukt til beste for Norges befolkning.

I motsatt fall, i tillegg til å miste tilliten til våre ledere, vil vi miste kontrollen over det som gjør oss unike i verdens sammenheng – vår rike arv av fornybar energi.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? SPØRSMÅL: Det er på tide å stille spørsmål om lovnader som ikke blir innfridd, spesielt når det gjelder forvaltnin­gen av en av våre mest verdifulle ressurser – norsk vannkraft, skriver Kurt Inge Dale.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SPØRSMÅL: Det er på tide å stille spørsmål om lovnader som ikke blir innfridd, spesielt når det gjelder forvaltnin­gen av en av våre mest verdifulle ressurser – norsk vannkraft, skriver Kurt Inge Dale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway