Varden

Fra nyttår er alkolås påbudt i «alle» busser

– Et viktig steg i riktig retning, sier MA – Rusfri Trafikk som har vaert en aktiv pådriver til påbudet.

- Julie Anda Hovland julie.anda.hovland@varden.no

Fra 2019 har det vaert krav om alkolås i alle nye norskregis­trerte busser og minibusser som driver persontran­sport mot vederlag på vei. Kjøretøy som er registrert før 2019 har hatt fem år på seg til å ettermonte­re enheten. Det vil si at kjøretøyen­e som ikke har alkolås installert innen nyttår, må parkeres.

– Fra og med 1. januar 2024 vil det vaere et obligatori­sk krav om alkolås i disse bussene- og minibussen­e. Det er et viktig tiltak for å styrke trafikksik­kerheten og redusere risikoen for alkoholrel­aterte ulykker, sier generalsek­retaer i MA – Rusfri Trafikk, Anders Skavdal Havdal, i en pressemeld­ing.

Alkolås er en løsning som er koblet til tenningssy­stemet i kjøretøyet. Den forhindrer bussen eller minibussen i å starte, dersom føreren har en alkoholkon­sentrasjon over lovlig nivå. I Norge er dette satt til 0,2 promille.

– Alkolås er den eneste løsningen vi har, som fysisk hindrer alkoholpåv­irket kjøring. Det har blitt implemente­rt med suksess i flere land, og har vist seg å vaere effektivt for å redusere antall alkoholrel­aterte ulykker, fortsetter Havdal.

Dersom alkolås ikke er innført i aktive busser og minibusser innen nyttår, kan man ilegges bøter og midlertidi­g suspensjon av kjøretilla­telse. Det kan også bli utskrevet overtredel­sesgebyr på 8000 kroner.

En trygghet for passasjere­ne

Han presiserer at ruskjøring i bussbransj­en ikke er et utbredt problem, men at påbudet likevel er viktig for den opplevde tryggheten til passasjere­ne.

– Det er sjeldent vi hører om berusede sjåfører innen persontran­sport, men det er heller ikke det dette handler om. Dette handler om at når du setter deg på en buss, så betaler du for å komme trygt frem. Da skal det ikke herske noen som helst tvil om at sjåføren er edru. Det er en trygghet for deg som passasjer og for alle rundt i trafikken, sier han og fortsetter:

– Norsk trafikksik­kerhet er bygget på forebyggen­de arbeid. Det betyr at vi må vaere føre var. Kun én ulykke med buss kan få enorme konsekvens­er for svaert mange personer.

Unntak

Forskrifte­n unntar taxier fra påbudet, da den er avgrenset til norskregis­trerte minibusser og busser (M2 og M3) som brukes i persontran­sport mot vederlag på vei. Drosjer (kategori M1) og utenlandsk­registrert­e kjøretøy faller med andre ord utenfor påbudet i denne omgang. Dette innebaerer at store deler av taxinaerin­gen ikke vil vaere omfattet av lovverket.

– Per nå feirer vi at vi er et godt stykke på vei med busser og minibusser. På sikt ønsker vi selvsagt også å få dette implemente­rt i personbile­r. Et godt eksempel er Moss taxi som på eget initiativ har installert alkolås i sine biler. Det viser at de tar viktig samfunnsan­svar, avslutter Havdal.

 ?? FOTO: RUSFRI TRAFIKK ?? FORNØYD: Generalsek­retaer i MA – Rusfri Trafikk, Anders Skavdal Havdal er fornøyd med tiltaket.
FOTO: RUSFRI TRAFIKK FORNØYD: Generalsek­retaer i MA – Rusfri Trafikk, Anders Skavdal Havdal er fornøyd med tiltaket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway