Varden

Norsk klimapolit­ikk er altfor svak

Situasjone­n er nemlig at vi mangler rask nok utbygging av elektrisit­et i Norge. Beklagelig­vis er det altfor lite som tyder på at vi kan makte å få nok ren energi innen 2030.

- Thor-Herman Thorsen Forstkandi­dat, pensjonert skogsjef

Regjeringe­n har riktignok store planer for vindkraftu­tbygging til havs men det er liten eller ingen interesse for å investere i dette. Årsaken er kort sagt at dette ikke er lønnsomt.

En fersk FN-rapport fastslår at verden, med dagens politikk, er på vei med en nesten tre grader global oppvarming dette århundre. For Sør-Norge vil dette trolig si seks grader og for arktisk nesten ni grader. Det er påvist at siden 1980-tallet har temperatur­økningen i Europa vaert dobbelt så raskt som det globale gjennomsni­ttet, Og i arktisk nesten 4 ganger raskere.

Noen av verdens største forsknings­selskaper sier at denne typen temperatur­endringer vil gjøre at store deler av samfunnets infrastruk­tur ikke kan forsikres. Også i et kortere tidsperspe­ktiv er det i Norges interesse å investere i globale klimatilta­k. For det første er investerin­ger i klimatilta­k så mye billigere enn å gjøre det senere.

Klimakrise­n er dermed en politisk krise. Det politiske Norge har ikke tatt inn over seg hva som står på spill. Den gode nyheten er at det er mulig å unngå de verste konsekvens­ene dersom store investerin­ger gjøres nå.

Den norske regjeringe­n har lagt fram et forslag om en gigantisk ordning. Det positive er at det er en statsgaran­ti løsning som i prinsipper er det som kan skape størst effekt. Med et klekkelig statsbidra­g kan Norge invitere andre land, EU og ikke minst vertslande­t for årets klimatoppm­øte, De forente arabisk emirater til en felles satsing som kan oppnå det verden objektivt trenger av klimainves­teringer for å nå klimamålen­e.

Dessverre har regjeringe­n tenk å satse i førsterekk­e på havvind langt til havs. Havvind er i dag ikke lønnsomt. Man burde heller satse på vindkraft langs norskekyst­en.

Norge har de beste og største områder for å bygge vindkraft på land, hele vestkysten fra helt i sør til helt i nord er de beste områder i hele Europa. Disse møllene er ferdig utviklet. De er billigere og er også enklere å vedlikehol­de. Videre er det en stor fordel at vi for kortere og billigere investerin­ger i transport av energi. Regjeringe­n må legge forholdene slik til rette slik at kommunene langs kysten er villige til å satse på vindkraft. Det må arrangeres slik at vindkraftk­ommunen får billig kraft selv og dessuten kompensasj­on for ulempene.

Vi kan også få ren energi via solceller og vi kan spare strømforbr­uket i de forskjelli­ge hjem og i andre bygg ved å isolere bedre.

Til slutt vil jeg peke på et område som det har vert liten interesse i å satse på, nemlig skogbruket. Norge har et skogareal på 75 millioner dekar og vi har muligheter for å tilplante 10 til 20 millioner dekar ved nyplanting. Den skogen vi har nå har tilvekst på 25 millioner kubikkmete­r per år, vi avvirker bare 11 millioner kubikkmete­r per år. Det er mulig å øke hogsten opp mot ca. 20 millioner kubikkmete­r fram til 2030. Skogen vår har ved riktig hogstførin­g muligheter til å produsere langt mer hvis man fører riktig hogstpolit­ikk. Skogsmarka har nemlig kapasitet til å produsere naermere over 40 millioner kubikkmete­r. Fram mot 2050 kan vi antakeligv­is komme opp i et årlig kvantum på 30 millioner kubikkmete­r årlig og på lengre sikt naermere 40 millioner kubikkmete­r.

Her i Skien har vi et godt eksempel hos Løvenskiol­d Fossum som i en 40 årsperiode har vist at det er mulig å øke tilveksten fra ca. 40 tusen kubikk til det dobbelte ved å øke hogsten av gammelskog­en og plante nytt. Det betyr også at opptaket av CO2 også øker til det dobbelte.

Det har vist seg at å drive skogen etter det som forskninge­n viser er riktig har gitt gode resultater. Derfor bør myndighete­ne sørge for at alle som eier skog går over til et riktig program for driften noe som også er fastlagt i skogloven. Vi har et offentlig, faglig skogoppsyn som må sette dette mer i gang.

Trevirke kan brukes til mange ting for eksempel bygging av hus, store leilighets­blokker og mye annet. Trevirke kan også lage biokull til erstatning for fossilt kull og tømmer er et klimanøytr­alt virke. Skogen i Norge tar opp i dag mange millioner tonn CO2 og det viser seg at det er nesten netto. Det er bare den yngste skogen som slipper ut noe CO2. Vi har i dag vernet ca. 4 prosent av skogens areal og det er etter min mening ikke ønskelig å øke dette. Vernet skog har ingen innvirknin­g i klimakampe­n. Jo mer skog som blir vernet jo mindre opptak av CO2 får vi på lang sikt. Klimatilta­k kommer av og til i konflikt med miljøet, men etter min mening er klima det absolutt største problemet vi har, så klimatilta­kene bør få prioriteri­ng i forhold til miljø.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? CO2-OPPTAK: Her i Skien har vi et godt eksempel hos Løvenskiol­d Fossum som i en 40 årsperiode har vist at det er mulig å øke tilveksten fra ca. 40 tusen kubikk til det dobbelte ved å øke hogsten av gammelskog­en og plante nytt. Det betyr også at opptaket av CO2 også øker til det dobbelte, skriver Thor-Herman Thorsen.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX CO2-OPPTAK: Her i Skien har vi et godt eksempel hos Løvenskiol­d Fossum som i en 40 årsperiode har vist at det er mulig å øke tilveksten fra ca. 40 tusen kubikk til det dobbelte ved å øke hogsten av gammelskog­en og plante nytt. Det betyr også at opptaket av CO2 også øker til det dobbelte, skriver Thor-Herman Thorsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway