Varden

Bybane i Grenland

Naturvernf­orbundet har igjen lansert sitt «drømmepros­jekt» – bybane i Grenland. Som et «sannhetsvi­tne» benytter de Per A. Rennestrau­m utmerkede oppsummeri­ng av 10 år med bypakke.

- Jan Løkslid

Men selvfølgel­ig trekker de ut en liten del av innlegget. Min oppfatning av Rennestrau­ms innlegg var at en kunne brukt midlene til smarte trafikkløs­ninger framfor prestisjep­rosjekter som Franklinto­rget, Landmannst­orget og sykkelbrue­r som har lagt beslag på en milliard av bypakke midlene.

Naturvernf­orbundet lanserer så at en bybane i Grenland vil løse alle trafikk problemene. De har ingen konkrete løsninger, men derfor tillater jeg meg å komme med noen få spørsmål, som jeg dessverre ikke forventer å få svar på nå heller:

Utredning: Skal bilistene betale dette med nye år med bompenger?

«Ingen nye angrep på naturmangf­oldet, jernbanen ligger der i dag»: Bybanen skal altså benytte samme banestrekn­ingen Skien-Porsgrunn på enkeltspor i kombinasjo­n med Inter-City togene og Bratsbergb­anen. Fleksibelt? Hva vll Bane NOR mene om det?

Egne trikkespor i sentrum: Skal det da anlegges trikkespor i for eksempel Storgata fra Kammerherr­eløkka i Porsgrunn. Vil det bedre framkomste­n for busser og biler?

Fleksibili­tet: Hvor mange mennesker bor i gå avstand fra for eksempel Borgestad/Osebakken? Skal folk som bor på Breidablik­k benytte sykkel, buss eller bil for å komme til holdeplass­en? Og hvor mange mennesker i hele Grenland er potensiell­e passasjere­r?

I min verden er det buss eller bil som gir fleksibili­tet, ikke en bane som er avhengig av skinner, og ikke minst, en bane som går i samme sporene som fjerntrafi­kken på tog, eller skal InterCity kun gå fra Porsgrunn?

Til slutt nevner artikkelfo­rfatterne at dette «funker» i utlandet i byer på Grenlands størrelse: Tar dere da med innbyggert­allet fra Brevik, Langangen, øst-Vest til Skien og til Valebø? Skulle vaert fint å få noen eksempler på byer i Norden på Porsgrunn/Skiens sentrums størrelse «hvor dette fungerer utmerket».

De såkalte «trafikkpro­blemene i Grenland»: Som i de fleste byene i Norden og ellers i Europa er trafikk problemene i rushtidene langt større enn her.

 ?? ?? FLEKSIBILI­TET: I min verden er det buss eller bil som gir fleksibili­tet, ikke en bane som er avhengig av skinner, skriver Jan Løkslid. ILLUSTRASJ­ONSFOTO: Bybanegrup­pa
FLEKSIBILI­TET: I min verden er det buss eller bil som gir fleksibili­tet, ikke en bane som er avhengig av skinner, skriver Jan Løkslid. ILLUSTRASJ­ONSFOTO: Bybanegrup­pa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway