Varden

– Dette er kirsebaere­t for deg s

Hvor skal vi reise i Norge i året som kommer? Reisepanel­et deler sine tips til reisemål og et tips til et gårdsbesøk litt utenom det vanlige.

- Anbefalt av Linn Krogh-Hansen Anbefalt av Julie Luneborg

1. Øyverden utenfor Tromsø

Utenfor Tromsø ligger flere øyer som er lett tilgjengel­ig med bil, sykkel eller ferger. Mange kjenner allerede til Sommarøy og Hillesøy, som med sine mange holmer og skjaer, kritthvite strender, turkise vann ofte omtales som en av de vakreste skjaergård­ene i landet.

Innenfor Sommarøy ligger vakre Tussøy, som er tilgjengel­ig med ferge, og Norges femte største øy, Kvaløya, som forbinder Sommarøy med Tromsø.

Kvaløya er kjent for sine flotte turmulighe­ter hele året, enten det er toppturer på ski eller familieven­nlige småturer i lett terreng. På øya ligger også to av Tromsøs mest besøkte strender: Den lange, hvite Grøtfjords­tranda i Grøtfjorde­n og Sandvika, som er siste stopp før du kjører ut til Sommarøy eller tar ferge til Senja i sør.

Fra Kvaløya kan du kjøre under tunnelen til Ringvassøy. Fra Hansnes kan du hoppe på fergen til Reinøy, Karlsøy og Vannøy. Lille Karlsøy er kjent for hippiesamf­unnet som vokste frem her 1970-tallet. Den årlige festivalen samler fortsatt tilreisend­e fra hele landet.

Vannøya ligger lengst ut mot havet og er et paradis for tur- og friluftsel­skere. Her har Turistfore­ningen merket stier på kryss og tvers av øya, både til fjells og langs kysten.

Fra Belvik på Kvaløya kan du besøke en annen øyperle, nemlig Vengsøy. Her er det foruten flotte turstier for flere nivåer, også mulig å overnatte i rorbuer.

På øyene kan en møte på firbente innbyggern­e. Bli ikke overrasket om de lunter rett forbi deg på stranden en varm sommerdag. Selv om reinen her er frittgåend­e, er dyrene du møter her tamrein og stort sett vant til mennesker.

2. Bodø – europeisk kulturhove­dstad 2024

Målet med å utnevne europeiske kulturhove­dsteder er å tydeliggjø­re Europas kulturelle mangfold og egenart.

I 2024 er det Bodøs tur til å posere med svulmende kulturmusk­ler etter at 300 millioner kroner er blitt pumpet inn i prosjektet. Det hele braker løs 3. februar med offisiell åpning i Stormen konserthus, og deretter på en flytende scene utenfor småbåthavn­en.

Gjennom året vil feiringen spenne fra matkultur, musikk, filmfest til kystkultur. Nordlands natur og identitet vil bli feiret et helt år. En stor del av budsjettet vil brukes på arrangemen­ter for ungdom. Med dette ønsker Bodø å markere at de ikke er en typisk fraflyttin­gsby, men et sted å bli boende.

Listen over arrangemen­ter er altfor lang til å ramse opp her, men ett av høydepunkt­ene vil vaere sankthansa­ften i Breivika, også kalt Bodøs bystrand, hvor britiske Walk the Plank skal sette i stand en enorm folkefest.

Bodø er utvilsomt kirsebaere­t for deg som skal på Norgesferi­e i 2024!

Anbefalt av Vibeke Montero

3. Bremangerl­andet, Sogn og Fjordane

Bremangerl­andet er nå landfast takket vaere en undersjøis­k tunnel, men både ferge- og båtruter gjør «utposten» i Sogn og Fjordane lett tilgjengel­ig fra nord og sør selv uten egne hjul.

Forvent ville strender med sand av sydenstand­ard, talløse turmulighe­ter, sjømat i verdenskla­sse og overnattin­gstilbud i alt fra rorbuer via flytende hus til suiter i luksusklas­sen.

Jeg vil anbefale å leie båt eller haike med noen som bor her for å se øyperlen fra havet. En spektakula­er stormhytte med utsikt til å både le og grine av ligger ytterst på øya Frøya og er helt tipp topp som dagsturmål.

Anbefalt av Gunnar Garfors

4. Kvitnes Gård, Vesterålen

Du trenger ikke alltid å reise langt, men så er det dette med avstander i nord. En reise til Kvitnes Gård er uansett passe fjernt. Langt nok fra folk og by til å komme veldig naert dyrene, havet og roen.

Lofotens bortglemte nabo Vesterålen har ikke fullt så mange godbiter tett-itett. Her er timene i bilen lenger. Men det gjemmer seg et sted her som du aldri ville tro skulle eksistere i en stille fjord.

Halvar Ellingsen har lang fartstid fra flere store kjøkken: Bagatelle, Palace Grill og kokkelands­laget. Så kom hjemlengse­len til Sigerfjord og lysten til å skape noe fra bunnen.

Kvitnes Gård ble svaret på det og teller i dag 20 ansatte som steller med griser, kyr, vaktler og sau – og dyrker grønt som konservere­s og tørkes. Poteter, beter og gulrøtter bevares under tykke lag med mose i jordkjelle­ren. Det er hundreårig­e glemte mattradisj­oner som tas i bruk.

Gårdens filosofi er selve reiseopple­velsen.

 ?? ?? IDYLL: Norge er stappfullt med fine reisemål. Hva med en tur til øyene utenfor Tromsø? Her en sommerdag på Sommarøy.
IDYLL: Norge er stappfullt med fine reisemål. Hva med en tur til øyene utenfor Tromsø? Her en sommerdag på Sommarøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway