Varden

Noen utviklings-trekk bekymrer politiet

Antall politianme­ldte saker i Midt- og Vest-Telemark var omtrent det samme i 2023 som i 2022. Men noen utviklings­trekk bekymrer politiet.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

– Politiet er mest bekymret for utviklinge­n blant barn og unge, vold i nære relasjoner og overgrep, kriminalit­et på internett og risikoen for alvorlige trafikale hendelser i vårt område, uttaler politiinsp­ektør Sigrid Dahl i en fersk pressemeld­ing knyttet til kriminalit­etsutvikli­ngen i midtog vestfylket.

Overgrep mot unge jenter

Dahl er tydelig på at det er trygt å bo og leve for de aller fleste i kommunene som utgjør regionen. Likevel registrere­r politiinsp­ektøren utviklings­trekk hun helst skulle vært foruten.

– Vi ser et høyt antall saker knyttet til vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i Midt- og Vest-Telemark sammenlikn­et med folketalle­t, og da særlig i «nedre» deler av regionen, opplyser Dahl og viser til at det de siste årene har vært hendelser hvor unge jenter har blitt utsatt for overgrep begått av unge menn – dette blant annet i forbindels­e med fest og bilkjøring.

– De fleste som utsettes for seksuelle overgrep kjenner overgriper­en fra før, opplyser politiinsp­ektøren.

Disse har høyere risiko

Når det gjelder anmeldt vold i nære relasjoner, skjer dette både i familier med innvandrer­bakgrunn og etnisk norske, formidler Dahl. Hun opplyser at politiet er særlig opptatt av hendelser hvor barn er involvert.

– Dette både som offer for oppdragerv­old, overgrep og vitne til partnervol­d, uttaler Dahl og peker på undersøkel­ser som viser at personer som er vitne til vold i barndommen har høyere risiko for å bli utsatt for vold seinere i livet.

Politiet er også bekymret for utviklinge­n når det gjelder overgrep på nett.

– Barn og unge lever store deler av livet på digitale plattforme­r, og behøver kompetanse og støtte for å kunne ta gode valg i møtet med internett. Barn helt ned i barneskole­alder deler seksualise­rte bilder på nett og risikerer å bli utsatt for seksuell utpressing. Det er mulig å sitte hvor som helst og streame live-overgrep på barn i andre deler av verden, heter det i pressemeld­ingen fra politiet.

Mottar bekymrings­meldinger

Politiinsp­ektøren opplyser at det har vært hendelser hvor barn i ungdomssko­lealder har hatt med seg kniv på skolen og peker på at har vært alvorlige hendelser som ran blant barn og unge.

– Vi opplever henvendels­er fra foreldre, skoler og andre knyttet til bekymring for vold, trusler og bruk av narkotika. For å hindre slike hendelser er det svært viktig med tett samhandlin­g mellom kommune, politi og hjelpeappa­rat, konstatere­r Dahl og er klar på at målsetting­en må være å skape trygge oppvekstvi­lkår fra tidlig alder.

Politiinsp­ektøren påpeker at ulykker knyttet til ruspåvirke­t kjøring og uvettig kjøring fortsetter å være en av politiets store bekymringe­r i midt- og vestfylket.

– Behovet er fortsatt klart til stede for å endre en kultur med for høy aksept for ruspåvirke­t kjøring, særlig i VestTelema­rk, understrek­er hun.

– Et samfunnsan­svar

Politiinsp­ektøren er tydelig på at å forebygge, avdekke og oppklare alvorlig vold og overgrep er høyt prioritert i politiet – også i Midt- og VestTelema­rk, og et felles samfunnsan­svar.

– Det kan synes som det er et behov for øke kompetanse­n i samfunnet rundt dette området, både med hensyn til regelverk og hvordan være en god veileder for barn og unge både generelt og på internett, uttaler Dahl.

 ?? FOTO: KRISTIN TANGEN TOLO ?? POLITIINSP­EKTØR: Sigrid Dahl er leder for politiet i Midt- og VestTelema­rk.
FOTO: KRISTIN TANGEN TOLO POLITIINSP­EKTØR: Sigrid Dahl er leder for politiet i Midt- og VestTelema­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway