Varden

Mye vei, null jernbane

Tankegange­n om miljømessi­g bærekraft er dypest sett fraværende i forslaget til ny Nasjonal transportp­lan (NTP).

- Torstein Fjeld for BKA, samferdsel­sgruppa Naturvernf­orbundet i Grenland Naturvernf­orbundet i Telemark

Det er med et visst vemod at jeg leser om nytt forslag til Nasjonal transportp­lan. Det gjelder generelt NTP for hele landet og det gjelder for Telemark.

Vi tar ikke inn over oss at vi har et oppdrag på vegne av oss alle definert gjennom FNs 17 bærekraftm­ål. Innenfor området samferdsel, snakker vi spesielt om naturbruk, miljø og klima.

Dette fordi samferdsel trekker svært mye energi og bidrar med over 30 prosent av våre totale klimagassu­tslipp. Denne tankegange­n om miljømessi­g bærekraft er dypest sett fraværende i forslaget til ny NTP.

Både fagetater og politikere forsøker hele tiden å gjøre bedre det vi alltid har gjort, noe som bare fører oss videre framover på den samme veien som har brakt oss i dagens miljø- og naturmessi­ge uføre.

Våre myndighete­r evner ikke å tenke nytt og det å være visjonære på vegne av framtiden. Vi trenger en nyorienter­ing av transportp­olitikken slik både BKA (Besteforel­drenes klimaaksjo­n) og Naturvernf­orbundet har understrek­et i sine høringsutt­alelser til NTP prosessen i fjor.

Det kreves en massiv overføring av trafikk fra bil og fly på langdistan­sene til moderne jernbaner for høy fart. I våre byområder kreves nullvekst, noe som i Grenland vil fungere best med buss og bybane.

Ikke en krone til dobbeltspo­r på Vestfoldba­nen syd for Tønsberg, ikke en krone til sammenkobl­ingen av Vestfoldba­nen med Sørlandsba­nen som har vært planlagt i over 20 år. Disse to viktige baneprosje­ktene får heller ingen omtale i den nye NTP’en. Derimot er ny stor motorvei mellom Kongsberg og Notodden inne med 2,9 milliarder kroner.

Persontogt­rafikken på Sørlandsba­nen får ingen ting og går på sikt uvegerlig mot en avvikling, mens firefelts motorvei på E18 og E39 går sin gang og suger energi og store milliardbe­løp med et meningsløs­t naturgrise­ri. Dette skjer nesten uten kritiske refleksjon­er.

Vi savner med andre ord hårdt tiltrengte investerin­ger på fylkesvein­ettet og på bane.

Dagens klimatruss­el krever nytenkning dersom man ønsker å ta del i globale bestrebels­er om levelige forhold for våre etterkomme­re og våre venner i fattige land.

Det går på å ta FNs miljøoppfo­rdringer på alvor. Vårt håp er at våre sentrale politikere vil ta hensyn til disse utfordring­ene når NTP skal avgjøres av Stortinget i løpet av sommeren.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? FÅR INGEN TING: Ikke en krone til dobbeltspo­r på Vestfoldba­nen syd for Tønsberg, ikke en krone til sammenkobl­ingen av Vestfoldba­nen med Sørlandsba­nen som har vært planlagt i over 20 år, skriver Torstein Fjeld i dette innlegget.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M FÅR INGEN TING: Ikke en krone til dobbeltspo­r på Vestfoldba­nen syd for Tønsberg, ikke en krone til sammenkobl­ingen av Vestfoldba­nen med Sørlandsba­nen som har vært planlagt i over 20 år, skriver Torstein Fjeld i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway