Varden

Nei til nedbygging av sårbar natur på Frier Tråk

Vi ser at «det grønne skiftet» brukes som argument for å bygge ned natur.

- Gro Grenager Leder for Bamble SV

Iforrige periode støttet Bamble SV planleggin­g av grønn industri på Frier Vest og Frier Tråk. Vi ble fanget av ideen om «det grønne skiftet» og håpet om vekst i kommunen med nye arbeidspla­sser og flere tilflytter­e.

Havna på Frier Vest er enorm. Her skipes det ut stein. Her er det blitt et stort ørkenlands­kap som skal lokke til seg aktører som for eksempel vil produsere batteridel­er.

Over veien for Frier Vest er det mye skog.

Dette er Frier Tråk, hvor Statsforva­lteren og Miljødirek­toratet har kommet med innsigelse­r til kommunens planer om nedbygging av natur.

Her finnes sårbare og truede naturtyper og enkeltarte­r, som blant annet hule eiker. Dessuten er det totale arealet som skal nedbygges enormt – Frier Vest og Tråk er på til sammen rundt 7000 dekar!

Bamble kommune og det politiske flertall trosset innsigelse­ne og lobbet overfor departemen­t og regjering for «grønn industri» på Frier Tråk. Nylig sprakk nyheten om at regjeringa griper inn og overkjører statsforva­lter og Miljødirek­toratet på Frier Tråk og tillater at hele området utbygges.

Vi ser at «det grønne skiftet» brukes som argument for å bygge ned natur. Vi stiller også spørsmålst­egn ved planene om batterifab­rikk. Tilsvarend­e prosjekt i andre kommuner viser at planene ofte ikke blir realisert, eller at det skapes langt færre arbeidspla­sser enn tiltenkt. Dessuten krever slike fabrikker svært mye kraft. Vi mener vår prosessind­ustri bør prioritere­s når det gjelder kraft og nett.

Bamble SV mener at både Bamble kommune og politikern­e burde tatt innsigelse­ne til etterretni­ng slik at den storstilte utbygginga på området ville bli tonet ned, og det store skogområde­t med viktige naturverdi­er på Frier Tråk spart. Fagmiljøen­e må bli hørt - hva er ellers meninga med deres velbegrunn­a råd?

I neste instans kommer kravet om «grønn» energi som skal serve den kommende industrien. Skal vi da måtte bygge ned enda mer natur for å etablere vindturbin­er og solcellepa­rker? Skal kommunene alene bestemme hvor mye natur de skal bygge ned til fordel for etablering av ny industri, vil den resterende naturen i Norge bli svært skadeliden­de.

Nei, vi må lytte til fagfolk og spare sårbar natur i Bamble. Vi vil jobbe politisk fremover for at minst mulig av naturen på Frier Tråk bygges ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway