Varden

Alvorlig syke pasienter går glipp av livsnødven­dig behandling

Reisen til og fra sykehus skal ikke være en merbelastn­ing for allerede sårbare pasienter.

- Ingunn Hafredal

«

… Alle innbyggern­e i Norge har rett på likeverdig­e tjenester etter behov, uavhengig av økonomi, sosial status, kjønn, etnisitet, seksuell orienterin­g, alder og hvor de bor i landet …», understrek­er regjeringe­n i den rykende ferske Nasjonal helse- og samhandlin­gsplan.

Dessverre gjør dagens praktiseri­ng av pasientrei­seforskrif­ten at alvorlig syke pasienter går glipp av livsnødven­dig behandling som følge av mangel på effektiv transport.

I en spørreunde­rsøkelse Brystkreft­foreningen har gjort blant våre medlemmer, oppgir 40 prosent av pasientene som tilhører Nord-Norge at de har gått glipp av behandling, undersøkel­se eller kontroll på grunn av forhold knyttet til pasientrei­seordninge­n.

På landsbasis er andelen 27 prosent. Årsakene som oppgis er at Pasientrei­ser legger opp til en uforholdsm­essig lang reisevei, at transporte­n de skulle tatt ikke dukker opp, eller dukker opp svært forsinket, høye kostnader knyttet til reisen eller at vær og føreforhol­d hindret dem fra å møte til timen.

Pasientrei­sers praksis er kun å dekke billigste reisevei. For våre medlemmer i landets nordligste fylke betyr ofte «billigste reisevei» også den «lengste og mest krevende reiseveien». Flere nevner at de har måttet ta en flere timer lang tur med Hurtigrute­n – medtatt etter cellegiftb­ehandling - når en flyreise ville tatt dem 20 minutter.

For eksempel kjøper Pasientrei­ser opp de aller billigste flybillett­ene, som ikke kan endres eller avbestille­s når situasjone­r krever det. Fleksibili­tet på reisen er særlig viktig når det varsles uvær og kommunikas­jon står i fare for å stoppe opp, noe vi vet kan være regelen heller enn unntaket i perioder i NordNorge. I pasientrei­seordninge­n åpnes det riktignok for at pasienter kan legge ut for reisen selv, og søke om refusjon. Men mange har ikke økonomi til dette. «Lang behandling­stid og store utgifter til egenandele­r, samtidig, gjør hverdagsøk­onomien vanskelige­re», skriver en brystkreft­pasient. 20 prosent av respondent­ene i undersøkel­sen oppgir at personlig økonomi gjør det vanskelig å benytte seg av denne muligheten. I region nord, er andelen 30 prosent. Det er verdt å huske at mange brystkreft­pasienter enten er helt eller delvis sykmeldt eller er avhengig av arbeidsavk­laringspen­ger eller andre stønader fra Nav som er mindre enn en vanlig inntekt. Også regelverke­t for refusjon oppleves krevende.

«Det er så komplisert å søke om å få refundert reisekostn­ader, at jeg får det aldri til», skriver en brystkreft­pasient fra Nord-Norge.

Brystkreft­foreningen har forståelse for at man skal være nøysomme med offentlige midler, men god økonomisty­ring handler ikke bare om å være sparsom med penger, men om å bruke dem klokt. Gjør dagens «kostnadsef­fektive» praksis det offentlige en bjørnetjen­este?

Bak den store andelen av pasienter som har kommet for sent til, eller gått glipp av kreftbehan­dling eller kontroll, står det verdifull kapasitet i sykehusene som ikke blir brukt. Leger og sykepleier­e får ikke fylt opp timene sine. Konsekvens­en er at andre pasienter blir stående i kø og at allerede lange ventetider blir enda lengre.

Utsatt behandling betyr videre utsatt tilfriskni­ng, utsatt retur til arbeidsliv­et og i noen tilfeller også at man ikke blir så frisk som man kunne blitt.

Vi er nysgjerrig­e på dette regnestykk­et. Vil besparelse­ne ved Pasientrei­sers praksis i dag, veie opp for kostanden av ubrukte timer, fristbrudd og kjøp av privat kapasitet som følge av dette?

Og hvordan går regnestykk­et opp om vi inkluderer noen uker lengre sykmelding­er?

Helsedirek­toratet har gjennomgåt­t regelverke­t for pasientrei­ser og konkludere­r med at dersom det ikke gjøres endringer, kan det påvirke pasientene­s tilgang til nødvendig helsehjelp negativt. De peker blant annet på kompleksit­eten i ordningen, lang saksbehand­lingstid og ulikheter i tilbudet pasienter får. Direktorat­et trekker fram noen pasientgru­pper som særlig sårbare, herunder dialysepas­ienter, pasienter med livstruend­e sykdommer, pasienter med utfordring­er knyttet til psykiatri og rus, og barn og unge.

Over tre år etter at rapporten ble levert, er endringer i pasientrei­seforskrif­ten endelig sendt på høring. I Brystkreft­foreningen­s høringsinn­spill ber vi om at departemen­tet vurderer to forhold som til sammen vil gjøre belastning­en mindre for allerede sårbare pasienter:

Det må åpnes for skjønn i praktiseri­ngen av pasientrei­seordninge­n. Det må gjøres forbedring­er og forenkling­er i prosessen for å søke refusjon.

Kreft har store konsekvens­er for pasientene det rammer, både fysisk og psykisk, samt for arbeids- og familieliv­et. Det er viktig at ikke transporte­tappen i seg selv blir et hinder for nødvendig behandling, oppfølging og tilfriskni­ng. Dette gjelder selvsagt også mange andre pasientgru­pper.

Vi hører om pasienter som får tilbud om en reisevei som tar elleve timer og krever overnattin­g på veien, som ikke alltid dekkes, samtidig som det finnes alternativ­e reiseveier som ville ta mye kortere tid.

Vi hører om pasienter som ikke kommer seg frem til behandling i tide, noe som gjør at tilfriskni­ngsprosess­en forlenges.

Men det aller mest alvorlige: Vi frykter at pasienter velger å ikke benytte seg av timen på sykehuset, noe som får store konsekvens­er for sykdomspro­gresjonen.

Det er helt nødvendig å innføre mer fleksibili­tet i pasientrei­seordninge­n og åpne for skjønn i de tilfellene dette er nødvendig for å sikre at retten til likeverdig­e helsetjene­ster gjelder i hele landet.

Vi oppfordrer så mange som mulig om å benytte seg av muligheten til å levere høringsinn­spill til endringer i pasientrei­seforskrif­ten innen 11. april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway