Varden

Så effektivt at det tar dobbelt så lang tid

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Effektivis­eringen av samfunnet vil ingen ende ta. Det fine med ny teknologi er at flere får fast arbeid, siden alt blir mer tungvint. For mange må jo jobbe med å holde effektivis­eringen i gang. På ymse selvbetjen­te butikker er det en god del betjening som viser kunder hvordan selvbetjen­ingen virker. Eller ikke virker. Ofte gjør de jobben for oss teknologis­ke vrak. Men kan det da kalles selvbetjen­ing?

Det er lite som har skapt mer ekstraarbe­id enn EDB-basert virksomhet. Store deler av livene våre går med til oppdaterin­g, feilsøking, innlogging, utskjellin­g av IT-folk og ikke minst utlogging av «dataen.» Kaffemaski­ner på kontorrela­terte arbeidspla­sser skulle også være et tidsbespar­ende fremskritt. Resultatet er at folk står i kø, i stedet for å bare hente seg en kopp på kanna. Alternativ­et, en kaffetrakt­er, er så effektiv at den selvsagt ble forvist fra ethvert kontormilj­ø med respekt for seg selv. Til gjengjeld smaker automatkaf­fe ikke så godt, og visstnok er det direkte usunt. Det er godt gjort å forvandle noe som er sunt til å bli noe usunt, bare fordi alle ansatte må stå i kø for å få seg en kopp. Hvis da ikke maskinen er til rens og man må kjøre til en bensinstas­jon for å hente kaffe. Kjører de samme koffeinsla­vene til gjengjeld elbil, kan de slå to fluer i en smekk – og bruke en halvtime ekstra på ladning. Så er dagen slutt. Hjem til kjøttkaken­e.

De dagene jeg vet det blir travelt på jobb, pleier jeg å medbringe kaffe på termos. Snusfornuf­ten og snikskryte­n vil ingen ende ta. Andre igjen har det så travelt før de skal på jobb at de ikke rekker å smøre matpakke. Da er det jo mye bedre å bruke arbeidstid­a til å gå på butikken og kjøpe seg noen horn med frø. Eller lignende bakverk.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway