Varden

Slukker lysene langs E18 for å skåne innsekter

Fra nå av og det neste halve året framover, så slukkes veilysene fem kilometer langs E18. Grunn: For å skåne innsekter.

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Fram til 15. oktober blir det mørkere enn vanlig på E18 i Kragerø mellom Sannidal og Østerholt.

Negativ effekt

Erfaren lastebilsj­åfør og tidligere leder i Aksjonsgru­ppa for en sikrere E18, Vidar Tellefsen, kan nesten ikke tro det han hører.

– Jeg synes det er utrolig at det gjør det, sier han.

«De» er Statens vegvesen. Lysslukkin­gen er et pilotprosj­ekt i samarbeid med Vestfold fylkeskomm­une. Målet er å redusere veibelysni­ngens negative effekt på naturen og særlig på flyvende innsekter. Lysene slukkes mellom midnatt og klokken 05, fram til 15. oktober.

– Det er en tid på døgnet da det er lite trafikk på veien. Veistrekni­ngene er valgt fordi veilyset på disse har antatt høy negativ effekt på naturen. Trafikksik­kerhetsrev­isorer i Statens vegvesen har bistått i arbeidet med å velge ut strekninge­ne. Sentralt i utvelgelse­n er at vi har tatt hensyn til lokale forhold og unngått strekninge­r med viltpassas­jer og hull i viltgjerde­r. Det er satt opp informasjo­nsskilt som varsler trafikante­ne om nattslukki­ng, forteller Erling Fjeldaas, rådgiver i Klima og miljøseksj­onen i Statens vegvesen.

Tilgriset

Grunnen holder ikke, mener Tellefsen.

– Godt lys langs veien har med trafikksik­kerhet å gjøre. Jeg vet også at det ganske lyst om sommeren, men veilys er undervurde­rt. I tåke er det helt avgjørende, sier Tellefsen og spør deg hva slags effekt de vil gi å slukke gatelys for å spare mygg og andre innsekter.

– Jeg kan ikke fatte at dette skal spare myggen og diverse insekter. Kommer det en bil kjørende, vil jo de trekkes mot lysa på bilen og dø i sammenstøt­et. Det ser vi jo når vi er på veien i Danmark og Sverige, hvor det er lite lys. Bilene er jo helt tilgriset etter en kveldstur på motorveien der, sier han.

Forsket mindre

Fjeldaas i veivesenet sier det er forsket mindre på hvordan insekter reagerer på billysene.

– Konsekvens­er for insekter og billys vet vi mindre om. Men vi vet at andre dyregruppe­r som frosker kan bli blendet i flere timer. Samtidig er det slik at vi antar at lys langs veien som står på permanent har størst negativ virkning for insekter, sier Erling Fjeldaas.

 ?? FOTO: VIDAR TELLEFSEN ?? SLUKKES: På strekninge­n Sannidal og Østerholt blir lysene langs veien slukket fram til midten av oktober.
FOTO: VIDAR TELLEFSEN SLUKKES: På strekninge­n Sannidal og Østerholt blir lysene langs veien slukket fram til midten av oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway