Varden

Roger fikk seg en gledelig overraskel­se

I 2022 måtte Brødrene Brubakken permittere de ansatte og stenge delvis ned for første gang på 100 år. Nå er alle tilbake på jobb, og kjøttbutik­ken kan si seg fornøyd med en god påske.

- Caroline TarAngen caroline.tarangen@varden.no

– Det er alltid hektisk i påsken, men det har faktisk vært bedre i år enn i fjor. Det overrasket meg, sier Roger Brubakken.

Inne-mat

Påskeaften står han over kjøttdiske­n og selger unna lammekjøtt, samt gryter og supper til de som står i kø. Det går med andre ord primært i mat som kan lages innendørs i år.

– Vi trodde jo at den tidlige påsken ville føre til at våre kunder dro til fjellet. Derfor hadde vi forespeile­t enn dårligere påske sammenlikn­et med i fjor. Nå kan det tyde på at de er leie av snø, og at de har tatt turen hjemover istedenfor, sier han.

– Det har imidlertid blitt langt mindre grillmat enn vi solgte i fjor.

Høye strømprise­r

Den familiedre­vne kjøttforre­tningen har holdt til i Kragerø siden 1920, og Roger Brubakken, styreleder og butikksjef, har selv jobbet her i 40 år.

Han er glad for at de har kommet seg på beina igjen, etter at de høye strømprise­ne førte til delvis nedstengin­g butikken for to år siden.

– Vi sliter fortsatt med ettervirkn­ingen av de greiene der, og måtte ta opp lån for å drifte forretning­en. Det betaler vi fortsatt ned på. Men vi er 103 år gamle og vant til kriser, sier han.

Gode korona-år

Brubakken forteller at de gikk 350.000 i underskudd i 2022, og at de hadde 550.000 kroner ekstra utgifter i strøm. Dette ble for mye for kjøttforre­tningen.

– Under koronapand­emien gjorde vi det veldig godt, og det var først med de høye strømprise­ne at det ble vanskelig. I august 2022 var prisen helt oppe i 15 kroner per kWh, og det er på sommeren vi også bruker desidert mest strøm, sier han og fortsetter:

– Det eneste jeg kunne kutte på var utgiftene i strøm og lønn til de ansatte. Derfor så vi oss nødt til å stenge ned halve uka, i tillegg til at alle ansatte ble 50 prosent permittert, sier han.

Lang erfaring

Butikksjef­en er glad for at de sitter med så mye erfaring, og dermed kunne gjøre gode grep for å overleve.

– Det er mange som gikk på en smell og som ikke har den erfaringen vi sitter med. Da vet man heller ikke hva man kan gjøre, sier han.

Brubakken er heller ikke nådig i beskrivels­en av regjeringe­ns håndtering av strømpriss­ituasjonen.

– Jeg har aldri vært med på at en forutsetni­ng for produksjon nesten skulle ta knekken på oss. Det kom som lyn fra klar himmel, og det er helt klart regjeringe­ns sin skyld, sier han.

Konkurrans­e

Brubakken kan se tilbake på flere vanskelige perioder, men mener disse situasjone­n har handlet om rettferdig konkurrans­e.

– Du har jo for eksempel 70-tallet, da suppemarke­det ødela for de fleste slaktebuti­kker. Likevel føltes det fair og square. Denne gangen var det ikke konkurrans­e på like vilkår over hele landet en gang, sier han.

Brubakken har imidlertid troen på framtiden.

– Vi har nå har bundet strømprise­n, noe som fører til en langt mer oversiktli­g utgiftspos­t, avslutter han.

 ?? ?? Roger Brubakken forteller at de fortsatt sliter med ettervirkn­ingene av de høye strømprise­ne. Han er glad for den lange erfaringen.
HEKTISK LØRDAG: Roger Brubakken sier seg fornøyd med en bedre påske enn fo
Roger Brubakken forteller at de fortsatt sliter med ettervirkn­ingene av de høye strømprise­ne. Han er glad for den lange erfaringen. HEKTISK LØRDAG: Roger Brubakken sier seg fornøyd med en bedre påske enn fo
 ?? ?? ETTERVIRKN­INGER:
ETTERVIRKN­INGER:
 ?? ?? MYE FOLK: Påskeaften var det mange mennesker i Kragerø.
MYE FOLK: Påskeaften var det mange mennesker i Kragerø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway