Varden

300.000 liter gjødsel rant ut på jordet

Grunneiere­n varslet selv om uhellet, der 300.000 husdyrgjød­sel rant ut på et jorde i Flatdal. Kommunen mener gjødslet ligger trygt på jordet, så lenge det ikke kommer et stort regnskyll.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Tidlig i mars kollapset en tank med kubikkmete­r husdyrgjød­sel, tett ved både en bekk og elva Flatdalsåi, som igjen fører ut i Flatsjø og senere Seljordsva­nnet.

Seljord kommune og Mattilsyne­t har vært på befaring, og konkludert med at grunneiere­n har kontroll på utslippet.

Stengte kum og rør

– Jordet har fanget opp utslippet. Det gjør at grunneier vil kunne pløye gjødslet ned i bakken til våren. Vi opplever dette som udramatisk, i alle fall så lenge vi ikke får et stort regnskyll, sier kommunedir­ektør i Seljord, Asbjørn Storrusten.

Det var grunneier Ottar Flatland som selv varslet politiet og kommunen da han oppdaget at tanken med gjødsel hadde kollapset.

– Jeg er imponert over det apparatet som settes i gang ved en slik hendelse. Først kom brannvesen­et, så fulgte kommunen og Mattilsyne­t opp med synfaring, før jeg ble kontaktet av fylkesmann­en, sier Flatland.

Han forteller at de raskt fikk stengt en kum for overflatev­ann og røret som gikk til bekken ved jordet.

– Jeg følger med, og vi må kanskje gjøre noen tiltak senere i vår. Dette er jo ikke heldig for meg heller, som har mistet mye gjødsel og fått veldig mye ekstraarbe­id. Men jeg er glad for at myndighete­ne ikke opplever det som dramatisk, og ser at det er et avgrenset utslipp.

Alvorlig

Akutt forurensni­ng av husdyrgjød­sel er vanskelig å stoppe. Det er flytende masse som raskt kan nå og spre seg i vannforeko­mster. Husdyrgjød­sel som havner i bekker, elver, innsjøer, fjorder eller langs kysten kan føre til alvorlige konsekvens­er for miljøet, sier Kystverket på sine hjemmeside­r.

Det er Kystverket som har myndighet til å følge opp akutt forurensni­ng

Avdelingsd­irektør Hans-Petter Laahne Mortenshol­m kjenner til hendelsen i Flatdal, men sier Kystverket støtter seg til konklusjon­en til kommunen og Mattilsyne­t.

Fra 2018 til 2021 ble det varslet over 80 ulike tilfeller av akutt forurensni­ng med husdyrgjød­sel til Kystverket­s beredskaps­vakt. Dette er hendelser med uønskede utslipp, som har ført til at til sammen nærmere 7,5 millioner liter husdyrgjød­sel har rent ut til bekker, elver, innsjøer, fjorder, langs kysten eller på land.

Større risiko på våren

I Seljord kommune er det i dag registrert seks tanker med husdyrgjød­sel.

Mortenshol­m sier det er større tetthet av tanker med gjødsel i store jordbrukso­mråder, som Jæren og Trøndelag.

Det er større risiko for å oppleve akutt utslipp av husdyrgjød­sel på våren, da tankene er fult opp av vinterens produksjon.

Asbjørn Storrusten i Seljord kommune sier de er trygg på at hendelsen i Flatdal tidlig i mars ikke har forurenset elv eller vann i området.

– Elven fører ut i Seljordsva­nnet, som er drikkevann­skilde. Er du trygg på at den ikke er påvirket?

– Vi tar forurensin­g på alvor. I dette tilfellet henter kommunen vann fra grunnvanne­t lenger oppe, slik at det ikke blir påvirket. Vi ser at også at jordet har fanget opp gjødslet, slik at det ikke har påvirket elva som går tett på. Seljordsva­nnet er også så stort, at et utslipp fem kilometer lenger oppe ikke ville påvirket vannkvalit­eten i større grad, sier kommunedir­ektøren.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTSLIPP: Utslippet av 300.000 liter husdyrgjød­sel kom tett på en bekk og elva Flatdalsåi.
FOTO: PRIVAT UTSLIPP: Utslippet av 300.000 liter husdyrgjød­sel kom tett på en bekk og elva Flatdalsåi.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTSLIPP: Utslippet av 300.000 liter husdyrgjød­sel kom tett på en bekk og elva Flatdalsåi.
FOTO: PRIVAT UTSLIPP: Utslippet av 300.000 liter husdyrgjød­sel kom tett på en bekk og elva Flatdalsåi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway