Varden

Topper skadestati­stikken i påska

Telemark er det fylket med flest skader gjennom påska, men Røde Kors berømmer folk for å vise godt fjellvett.

- Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

Telemark Røde Kors har rykket ut til totalt 46 skader i løpet av påska.

Snur i tide

– Vi har til sammen gjennom påska hatt 20 skader i anlegg, 12 skader i terreng og 14 skader andre steder. Det vil si 46 skader, melder kommunikas­jonsrådgiv­er Kjersti Veel Krauss i Røde Kors Telemark.

Telemark har mange påsketuris­ter, og topper også skadestati­sikken på landsbasis.

– Det har vært flest brudd og forstuinge­r (22) og nest flest kutt- og sårskader (11). Dette antallet skader, plasserer oss på toppen på skadestati­stikken på landsbasis, før Møre og Romsdal (35 skader), Agder (34 skader) og Rogaland (33 skader), opplyser Veel Krauss.

På tross av at Telemark topper skadestati­stikken, berømmer Røde Kors hjelpekorp­s turistene for godt fjellvett gjennom årets påske.

I en undersøkel­se utført av Opinion for DNT og Røde Kors svarer nesten halvparten at de har vært nødt til å snu på tur i fjellet.

– Slik den kanskje mest kjente fjellvettr­egelen råder oss til. Flest av oss, hele 36 prosent, har snudd på grunn av dårlig vær. Tilsammen gjennom hele påska har 501 mannskap på vakt. 299 av disse har hatt vakt på fjellet og 202 har hatt forhøyet hjemmevakt, ifølge Røde Kors.

Berømmer turfolket

Røde kors har hatt færre av de mindre skadene i år, som for eksempel skrubbsår, hjelp med overtråkk eller andre småskader.

– Vi merker at folk er flinke til å ha med seg det som er nødvendig, selv på korte turer. Det kan være ekstra klær, solkrem og niste. Røde Kors berømmer turfolket for å lytte godt til lokale værvarsel og planlegger påskeutflu­ktene godt, sier Margrethe Skåden i landsrådet for Røde Kors’ Hjelpekorp­s til Norges Røde Kors.

 ?? FOTO: TELEMARK RØDE KORS ?? HJEPEKORS: Det har vært flest brudd og forstuinge­r i løpet av påska.
FOTO: TELEMARK RØDE KORS HJEPEKORS: Det har vært flest brudd og forstuinge­r i løpet av påska.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway