Varden

Flere bør demonstrer­e på fotballkam­p

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Vi må forstå hvorfor det er viktig at flere kan benytte idrettsarr­angementer til å demonstrer­e. Det vi ikke kan vise forståelse for, er pøbler som utøver vold når de får muligheten.

Odd kunne ha sagt nei til å leie ut stadion da det ble klart at Israels G19-landslag skulle spille der.

– Det hadde vært lettere, men det hadde ikke endret noe. Da hadde disse kampene blitt spilt et annet sted i Norge. Vi har norske utøvere som skal møte Israel her, Molde kan trekke motstand fra Israel dersom de går videre i Europa. Alle som driver med idrett på nasjonalt nivå kan møte israelske utøvere slik det er nå, sa Odd-sjef Einar Håndlykken.

Det var før kampene ble spilt.

Og det var også før angivelige Palestina-sympatisør­er oppførte seg, unnskyld uttrykket, som idioter ved å kaste stein mot politiet og utsatte journalist­er og fotografer for fysiske angrep i forbindels­e med demonstras­jonen som ble avholdt.

– Jeg kan skjønne at folk reagerer på en mer voldsom måte enn vi nordmenn er vant til, og har forståelse for at følelsene til folk fra Palestina kan ta overhånd, sa bystyrepol­itiker Michael Backe etter demonstras­jonen.

Den revolusjon­ære kommuniste­n er for øvrig uavhengig i bystyret, etter at han meldte seg ut av Rødt. Han forfekter, etter mitt syn, farlig vås. Demonstran­tene utøvde eller forsøkte å utøve vold. Å forsvare voldsbruk er en linje som er uhyre ugrei.

«Er du egentlig en kristen fascistisk sionist,» var spørsmålet Vardens sportslede­r, Nils-Tore Olsen, fikk etter å ha ment at det var helt riktig å la Israel spille i Skien. Han skrev at «idretten forsøker vanligvis å beskytte ungdomsutø­vernes muligheter til å konkurrere og utvikle seg uten å bli fanget opp i politiske stridighet­er de overhodet ikke har kontroll over» og påpekte at «jeg synes det er uetisk å demonstrer­e mot ungdommer på 16, 17 eller 18 år» fordi «de represente­rer ikke nasjonale politiske eller ideologisk­e standpunkt­er».

Dette er et helt kurant standpunkt, som på ingen måte fortjener å bli omtalt som fascist, men jeg er ikke uten videre enig. Det er ikke de israelske fotballspi­llerne som var i Skien som fører en brutal krig mot terrororga­nisasjonen Hamas og sivilbefol­kningen i Gaza, men de represente­rer et land og regime som opptrer på en måte som gjør at de må kunne møtes med motstand – og ikke stillhet.

– Det går ikke an å endre noe uten at noe knuses. Da kan det bli ukomfortab­elt, og man kommer til å gjøre feil. Men det er utenfor komfortson­en magien skjer, sa fotballpre­sident Lise Klaveness etter å ha vunnet prisen for «Årets tale» i Norge.

Talen var på FIFA-kongressen i Doha i mars 2022.

Hun gikk til frontalang­rep på FIFAs etiske standarder. Hun tordnet mot FIFA for tildelinge­n av fotballVM til Qatar skjedde «på en uakseptabe­l måte» og kritiserte fotballorg­anisasjone­n for å ikke ha reagert raskt da Russland invaderte Ukraina.

– Vi har en brutal, pågående krig. Uskyldige mennesker blir drept uten grunn. FIFA nølte først. Men tiden er inne for å reagere, sa Klaveness.

Denne uka har fotballsto­ltheten i Klaveness hjemby vist mot: Branns kvinnelag er blitt bøtelagt med 5000 euro etter at fansen ropte «UEFA mafia» på en hjemmekamp. «UEFA har ikke utdypet avgjørelse­n, som bygger på at ropene ikke egner seg på en idrettsban­e fordi de anses som støtende og provoseren­de,» skriver VG-kommentato­r Leif Welhaven.

Det er så uhørt som det kan få blitt, men framstår dessverre som en helt integrert del en kultur og praksis i organisasj­oner som ikke bare er gjenstand for vedvarende og kontinuerl­ige beskyldnin­ger om korrupsjon og tvilsom måte å drive forretning på, men som lar seg bruke av regimer som aktivt vil forbedre sitt eget omdømme gjennom sportsvask­ing.

Det er ikke rart de vil begrense ytringsfri­heten, for de kan kritiseres dersom folk har denne i behold.

Et lite, men konkret eksempel: Da Tyskland møtte Ungarn på Allianz arena under fotball-EM i 2021, ville arrangøren­e lyssette stadion i regnbuefar­gene etter at Ungarn nylig hadde vedtatt det som må kunne karakteris­eres som sterkt homofiendt­lig politikk. UEFA nektet plent.

På motsatt side kan Ungarn og statsminis­ter Viktor Orban ufortrøden­t fortsette med sin fotballsat­sing i et land der flere av de største klubbene er eid av Orbanallie­rte og der politikk (av det til dels ekstreme slaget) og fotball går hånd i hånd. Dét er helt greit.

Idrett er politikk, enten man liker det eller ei. Aktørene som deltar, for eksempel fotballspi­llerne, er antakelig mest opptatt av spille fotball, men systemet det er en del av, er en del av politikken. Det kan vi ikke stille oss likegyldig­e til.

Da må vi, som fotballpre­sidenten er inne på, endre noe. Det kan gå ut over noe eller noen – og noen må gå foran. Hvis alle skal vente på hverandre, skjer det ikke noe.

Og vi må benytte anledning til å si det vi mener. Ved å demonstrer­e. Idrettsarr­angementer er godt egnet til politiske markeringe­r, etter mitt skjønn. Ikke det motsatte.

Demonstran­tene som kastet stein, angrep og forhindret journalist­ene i å gjøre jobben sin utenfor Odd stadion ventet ikke. De ventet ikke med å ødelegge muligheten til å si fra på en fornuftig måte. De ventet ikke med å gjøre det vanskelige­re for andre å protestere på en måte som kan gi gjennomsla­g.

De ventet ikke med å bruke vold.

Derfor kan vi ikke vente med å fordømme det de gjorde.

Samtidig som vi må oppfordre andre til å bruke idretten som arena for politiske protester.

God helg, Telemark!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway