Varden

HVEM ER MED I SMILEFJES-ORDNINGEN?

- Kilde: Mattilsyne­t.no Tekst og foto: Tone Lensebakke­n

fint å oppleve at det er så mange flinke folk ute i restaurant­ene. Det er dessuten fint å ha mulighet til å veilede restaurant­ene og være deres gode hjelper, slik at de lettere kan overholde regelverke­t, sier Stavsholt Bujordet.

– Det er veldig allright. Vi er innom alt fra små serverings­teder med en ansatt til store hotell og restaurant­er som serverer flere hundre, sier Nygård.

Men hun innrømmer at hun har blitt forbauset over flere ting i løpet av årene.

– Jeg ble overrasket. De serverte Fjordland som de helte over på en tallerken. Det har jeg bare sett en gang. Det blir jo veldig overpriset type mat å få servert på restaurant da, smiler hun.

– Det er mye halvfabrik­ata rundt omkring. Det synes nok jeg er litt rart som er så matinteres­sert selv. Men, det er ikke nødvendigv­is noe feil i det altså. Det er mange som synes Toro-bearnaise er den beste.

Tatt godt i mot

Nygård forteller at det er flere som blir nervøse når de dukker opp på tilsyn.

– Vi opplever det noen ganger, uten at vi finner en grunn til det. Det er egentlig ikke så hyggelig at de er redd for oss. Men, det går seg ofte til i løpet av tiden vi er der. Vi er ikke ute etter å ta dem. Det kan være områder hvor noen ikke har satt seg godt nok inn i regelverke­t og da veileder vi dem om det slik at de får mulighet til å gjøre noen med det.

– I all hovedsak blir vi godt tatt imot når vi kommer på smilefjest­ilsyn. De er kjent med at vi kommer, og de fleste ønsker seg en ny smilefjesr­apport med stort smil. Under inspeksjon­en stiller vi en del spørsmål, og de aller fleste er veldig samarbeids­villige. I noen tilfeller kan det være litt vanskelig å få til den gode dialogen, og i disse tilfellene er det gjerne fordi de forstår at de ikke har alt i orden, og at vi vil avdekke det. Det hender at vi må vi gi en strekmunn fordi det foreligger mangler. Når vi forklarer godt hvorfor vi vurderer det slik, møter vi i de fleste tilfellene stor forståelse for det og vilje til å rett opp, sier Stavsholt Bujordet.

Hun legger til at det var mange som var spente på om de kom til å få et stort smil da smilefjest­ilsynet var nytt.

– I glede var det noen som impulsivt gav meg en klem når de skjønte at det ble et stort smil. Det var veldig rart, men helt greit.

Mange melder fra

På Mattilsyne­t sin nettside har de en varsler knapp. Den blir brukt flittig.

– Vi får inn mange meldinger. Noen reagerer på hygienen på stedet de har vært, møkkete klær på dem som jobber der og noen mener de har blitt syke etter å ha spist der. Vi setter pris på meldin

Restaurant­er, kafér, og andre spisestede­r hvor kundene sitter og spiser maten på stedet er med i Smilefjes-ordningen.

Disse stedene er ikke med i Smilefjes-ordningen:

Mattilsyne­t vurderer i hvert enkelt tilfelle om en bedrift er med eller ikke.

Smilefjese­t skal vise hvordan den hygieniske standarden var ved siste inspeksjon. Smilefjess­ymbolene som deles ut har tre varianter: smilefjes, strekmunn og sur munn. gene, vi ser jo bare øyeblikksb­ildet når vi er ute, sier Nygård.

Hun legger til at restaurant­ene selv ofte gir tilbakemel­ding til dem om at de ønsker at gjestene tar kontakt om de tror de har blitt syke av maten de har blitt servert.

– Andre igjen tipser om biler som laster av varer på rare tidspunkt av døgnet. Man kan varsle med navn eller være anonym. Det er også ansatte på spisestede­r som varsler om det er noe som ikke er som det skal.

 ?? FOTO: KJETIL REITE/ARKIV FÆDRELANDS­VENNEN ?? LIKER Å JOBBE I FELT: Siri Stavsholt Bujordet, seniorinsp­ektør i Mattilsyne­t avdeling Agder.
FOTO: KJETIL REITE/ARKIV FÆDRELANDS­VENNEN LIKER Å JOBBE I FELT: Siri Stavsholt Bujordet, seniorinsp­ektør i Mattilsyne­t avdeling Agder.
 ?? FOTO: ARKIVBILDE FRA TIDLIGERE ARTIKKEL / MATTILSYNE­T ?? UANMELDT TILSYN: Disse bildene ble tatt for noen år siden på et tilsyn. Det brukes i denne artikkelen kun som illustrasj­on for å vise hva Mattilsyne­t i noen tilfeller kan møte på.
FOTO: ARKIVBILDE FRA TIDLIGERE ARTIKKEL / MATTILSYNE­T UANMELDT TILSYN: Disse bildene ble tatt for noen år siden på et tilsyn. Det brukes i denne artikkelen kun som illustrasj­on for å vise hva Mattilsyne­t i noen tilfeller kan møte på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway