Varden

– Har sett en tydelig vridning i fokus

På to år har antall søkere gått ned med 50 prosent. Maria Heiland tror interessen for yrkesfag har noe av skylden.

- Caroline TarAngen caroline.tarangen@varden.no

– Det har vært en stor økning i antall søkere på yrkesfag de siste årene. Dette kan ha forårsaket en nedgang hos oss, sier Maria Heiland.

En vridning til yrkesfag

Hun er programled­er for barnehagel­ærerstudie­t ved USN i Porsgrunn, og er bekymret over nedgangen i antall søkere til studiet.

Ifølge Samordna opptak var det 526 søkere til studiet i Porsgrunn i 2021, 384 som søkte i 2022 og 265 søkere i 2023. Dette ser hun i sammenheng med at fylkeskomm­unen rapportert­e om at stadig flere søker yrkesfag i Telemark. Ifølge Udir.no søkte 59,9% av søkerne om å få komme inn på yrkesfagli­g utdannings­program på vg1 i år.

– Vi har sett en tydelig vridning i fokus på yrkesfag, noe som kan ha fått konsekvens­er for oss, sier hun.

Heiland forteller at det vil være et skrikende behov etter pedagoger i årene framover, og ønsker et større fokus på at studiene innenfor denne retningen er både givende, viktig og gøy.

– Ringvirkni­ngene blir store dersom vi ikke får opp antallet. Det er en jobb hvor man kan gjøre en stor forskjell i folks liv, og da handler det om at vi snakker opp vårt eget yrke, sier hun.

Nedgang også på yrkesfag

Helge Galdal, fylkessjef for opplæring og folkehelse i fylkeskomm­unen, bekrefter at det har vært en økning i antall søkere til yrkesfag de siste årene. Det gjelder imidlertid ikke alle områder, det har vært nedgang i søkertall til det yrkesfagli­ge barne- og ungdomsarb­eiderfaget.

– Vi ser en gledelig økning innenfor noen fag, spesielt teknologi - og industri. Det er imidlertid en langt større utfordring innenfor helse- og oppvekstfa­gene, sier han.

Galdal deler dermed Maria Heilands bekymring når det kommer til antall søkere til lærer- og oppvekstfa­gene, og tror det handler om hvordan forskjelli­ge yrker blir omtalt i samfunnet generelt.

– Det er nok en sammenheng mellom hvordan vi snakker om yrker og studieløp rundt middagsbor­det, det engasjemen­tet som ytres i media og rundt oss i det daglige, og hvor mange søkere vi ser til yrkesfag og til universite­tet, sier han.

Positiv til næringsliv­et

Fylkessjef­en tror positivite­ten rundt industrien i Grenland har hatt gode ringvirkni­nger i dette tilfellet:

– Det er mye som skjer med nyetableri­nger i Grenland, og man snakker muligens med

større engasjemen­t om muligheten­e innenfor industrien enn innenfor andre fag, sier han.

Galdal forteller at det har vært og fortsatt er god rekrutteri­ng til barne- og ungdomsarb­eider med studiekomp­etanse i Telemark, et studie som vil kunne være et godt springbret­t inn til Universite­tets barnehagel­ærerstudie.

– Det vil være et stort behov for barnehagel­ærere i framtiden, så dette håper vi er noe som kan bidra til god rekrutteri­ng, sier han.

Mer lek i læring

Etter at flere har ytret ønske om en tettere forening mellom teori og praksis, har Universite­tet tatt grep og gjort studiene enda mer orientert rundt lek. Det håper de også vil føre til at enda flere ser potensiale­t i studiet.

Varden er derfor invitert med på en av timene til årets førsteklas­sekull for å se på hvordan de går gjennom etiske utfordring­er etter en periode med praksis. Her dramatiser­er de ulike caser de har møtt eller hørt om når de har vært ute og jobbet i barnehage.

For hva gjør man dersom foreldre ønsker at barnet skal være mer ute, men barnet stritter imot på barnehagen?

Hvordan prater man med barna når de sier stygge ting til de andre på barnehagen?

Og hvordan kan man løse en situasjon hvor foreldrene til sønnen ikke vil at han skal ha på seg kjole, men sønnen har veldig lyst?

Dramatiser­er etiske dilemmaer

Sistnevnte dilemma er i full dramatiser­ing onsdag morgen.

Magdalena Gulbrandse­n er pedagogen, som skal forsøke forskjelli­ge tilnærming­er, for å løse situasjone­n.

– Hva om vi tar pappaen litt til side når han kommer og reagerer på sønnens kjole? På den måten får vi roet ned situasjone­n litt, og forklart hvorfor det er viktig at barnet får lov til å utfolde seg i leken med andre?

Elevene prøver igjen, og diskuterer at de bør invitere inn til foreldresa­mtale så raskt som mulig for å forklare hvordan de jobber for barnets beste. Det hele ender uten et eksakt svar, men studentene føler likevel at de har fått med seg verdifulle erfaringer.

Skifte bæsjebleie­r?

– Det er en fin måte å få inn teoretiske elementer som likestilli­ng, danning, demokratis­ke prosesser og andre ting man leser om. Nå har vi noe håndfast og husker det bedre, sier de fem studentene.

De er alle glade for at de søkte på barnehagel­ærer.

– Jeg trives veldig godt, sier Magdalena, og fortsetter:

– Men det er nok mange som misforstår hva det innebærer å være barnehagel­ærer. Noen spurte meg for eksempel om jeg skulle utdanne meg for å skifte bæsjebleie­r!, sier Magdalena.

Simon Hauge Sørensen står ved siden av og forteller at han egentlig hadde sett for seg militæret i fjor, men begynte å jobbe i en barnehage istedenfor.

– Det førte til at jeg fant ut at dette studiet var for meg, smiler han.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? ØKNING: Helge Galdal, fylkessjef for opplæring og folkehelse i fylkeskomm­unen, bekrefter at det har vært en økning i antall søkere til yrkesfag de siste årene. Det er imidlertid en nedgang i søkere til barne- og ungdomsarb­eider.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN ØKNING: Helge Galdal, fylkessjef for opplæring og folkehelse i fylkeskomm­unen, bekrefter at det har vært en økning i antall søkere til yrkesfag de siste årene. Det er imidlertid en nedgang i søkere til barne- og ungdomsarb­eider.
 ?? ?? ETISK DILEMMA: Kan gutten ha på seg kjole på barnehagen, selv om pappaen ikke vil? Det er ett av dilemmaene elevene dramatiser­er denne formidddag­en.
ETISK DILEMMA: Kan gutten ha på seg kjole på barnehagen, selv om pappaen ikke vil? Det er ett av dilemmaene elevene dramatiser­er denne formidddag­en.
 ?? ?? FORNØYD: Simon Hauge Sørensen, Magdalena Gulbrandse­n, Remi Nyksen, Ada Folstad Asbjørnsen og Caroline Iversen går første året på barnehagel­ærer ved USN i Porsgrunn.
FORNØYD: Simon Hauge Sørensen, Magdalena Gulbrandse­n, Remi Nyksen, Ada Folstad Asbjørnsen og Caroline Iversen går første året på barnehagel­ærer ved USN i Porsgrunn.
 ?? ?? TAR GREP: Maria Heiland er bekymret for den nedadgåend­e trenden. Nå har de gjort grep or å forene teori og praksis på en spesiell måte.
TAR GREP: Maria Heiland er bekymret for den nedadgåend­e trenden. Nå har de gjort grep or å forene teori og praksis på en spesiell måte.
 ?? ?? PÅ USN: Maria Heiland og Sunniva Bang ved USN.
PÅ USN: Maria Heiland og Sunniva Bang ved USN.
 ?? ALLE FOTO: CAROLINE TARANGEN ??
ALLE FOTO: CAROLINE TARANGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway